01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Zeolites per a la síntesi de fàrmacs i productes químics quirals

Equips del CSIC han desenvolupat un nou material zeolític quiral per a la síntesi asimètrica de productes quirals. Els científics destaquen que la seva estructura particular permet processar molècules de grans dimensions. Es busquen empreses farmacèutiques i del sector de la química fina interessades en la llicència de la patent per al desenvolupament de processos de síntesi.

La quiralitat a nivell molecular és el que a nivell macrofísic són les nostres mans esquerra i dreta: són simètriques però no són iguals ni superposables. I en molts casos, les molècules esquerra i dreta no tenen els mateixos efectes sobre l'organisme.La quiralitat a nivell molecular és el que a nivell macrofísic són les nostres mans esquerra i dreta: són simètriques però no són iguals ni superposables. I en molts casos, les molècules esquerra i dreta no tenen els mateixos efectes sobre l'organisme.

La quiralitat a nivell molecular és el que a nivell macrofísic són les nostres mans esquerra i dreta: són simètriques però no són iguals ni superposables, perquè una és la imatge especular de l'altra. De la mateixa manera, algunes molècules tenen dos enantiòmers no superposables: una versió esquerra i una altra versió dreta.

L’interessant és que en nombrosos casos, les molècules esquerra i dreta no tenen els mateixos efectes sobre l'organisme. De vegades, una de les formes pot ser innòcua o, al contrari i en els pitjors casos, molt nociva. És una cosa que es va descobrir tristament amb la talidomida, durant els anys seixanta, un fàrmac que prenien moltes embarassades per calmar les nàusees i que va tenir com a conseqüència milers de malformacions congènites.

Per això el gran interès del sector farmacèutic a obtenir fàrmacs en la seva forma enantiomèricament pura, és a dir, que continguin només l'enantiòmer actiu.

Un mètode habitual són els catalitzadors homogenis, compostos que permeten sintetitzar de manera selectiva l'enantiòmer d'interès. Tanmateix, una característica (que de vegades pot ser un inconvenient) és que el catalitzador homogeni o bé no es pot separar després del producte sintetitzat o bé la separació és un procés costós.

Un altre mètode són els catalitzadors heterogenis, que sí que es poden separar fàcilment del producte sintetitzat. En aquesta línia està el nou desenvolupament d'un equip del CSIC. Han obtingut una estructura microporosa zeolítica que combina tres característiques fonamentals: una molt elevada porositat, que permet processar molècules de grans dimensions; una estructura quiral que permet preparar els productes quirals de forma selectiva cap a l'enantiòmer desitjat, i centres actius que permeten desenvolupar processos catalítics.

Procesa moléculas de grans dimensions

El material posseeix una notable capacitat de discriminació entre enantiòmers de compostos quirals mai abans observada en zeolites. Els científics destaquen que la seva estructura particular permet processar molècules de grans dimensions. A més a més, les seves característiques permeten la introducció de diverses funcionalitats catalítiques per a diferents reaccions químiques.

El procediment de preparació és molt simple, requereix temperatures moderades i empra precursors fàcilment accessibles. A més, permet obtenir el material en les dues formes enantiomèriques, cosa que fa possible la síntesi dels dos enantiòmers del producte quiral desitjat. Com que es tracta d'un catalitzador sòlid, pot ser fàcilment recuperat i reutilitzat, cosa que augmenta notablement la sostenibilitat del procés catalític.

Els assaigs duts a terme han demostrat que aquest material és capaç de produir compostos quirals de grans dimensions amb una notable enantio-selectivitat. Es busquen empreses farmacèutiques i del sector de la química fina interessades en la llicència de la patent per al desenvolupament de processos de síntesi de molècules quirals.

 

Contacte:

Sara Junco
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del Conocimiento
CSIC
Tel.: 915854633
Correo-e:

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

M. Fernández Via