Un equip del CSIC ha desenvolupat un mètode de recuperació de bismut d'alt valor afegit a partir dels residus generats a la producció primària de coure, que inclou una eliminació integrada de l'arsènic present. El procés contribueix a la sostenibilitat econòmica i mediambiental.
El CSIC ha desenvolupat un procediment d’obtenció d’alcohol furfurílic basat en la hidrogenació en fase gas en continu de furfural amb àcid fòrmic com a font d’hidrogen. Utilitza catalitzadors basats en nanopartícules metàl·liques que eviten metalls nocius per a la salut i el medi ambient. Es busquen empreses del sector químic o farmacèutic interessades a seguir amb el desenvolupament del procediment.
Equips del CSIC han desenvolupat un nou material zeolític quiral per a la síntesi asimètrica de productes quirals. Els científics destaquen que la seva estructura particular permet processar molècules de grans dimensions. Es busquen empreses farmacèutiques i del sector de la química fina interessades en la llicència de la patent per al desenvolupament de processos de síntesi.
El CSIC i la Universitat de Bolonya han desenvolupat un mètode per a l'eliminació del carbonat de calci a la superfície d'obres d'art, mitjançant el tractament amb una font de llum a una longitud d'ona específica. Es busquen empreses interessades en el desenvolupament i explotació comercial de la tecnologia.
Científics del CSIC han desenvolupat i patentat anàlegs del colorant làser PM567. Són estables i poden utilitzar-se en reaccions químiques tipus 'clic' per a unir-lo a molècules d'interès. Aquests anàlegs són versàtils, poden unir-se a biomolècules de molt diferent tipus i la seva obtenció és fàcilment escalable. El seu ús principal està en el sector bio. Es busquen empreses del sector químic interessades en la seva explotació comercial.
Científics del CSIC han desenvolupat i patentat un hidrogel format exclusivament per lípids dispersats en una gran quantitat d'aigua, sense necessitat d'afegir tensioactius ni polímers, la qual cosa evita risc d'irritacions o respostes adverses en cas d'aplicacions mèdiques. És biocompatible i afavoreix el transport de fàrmacs per via tòpica, ocular o a través de mucoses.
Una de les estratègies de lluita contra el canvi climàtic és trobar processos que permetin la reutilització dels gasos d'efecte hivernacle, i així evitar la seva emissió a l'atmosfera. Un grup de científics del CSIC han desenvolupat un catalitzador per a reutilitzar i transformar el CO2 i el metà, i obtenir gas de síntesi (sintegas).
L'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, la Technische Universität Darmstadt i l'empresa espanyola Sustainable Momentum han desenvolupat i patentat un biocatalizador selectiu, eficient i ecològic per sintetitzar productes orgànics tot imitant la natura, evitant l'ús de metalls tipus pal·ladi.
S'ha desenvolupat una família de tensioactius biocompatibles derivats de la histidina, un aminoàcid. Aquests tensioactius no són tòxics i tenen activitat antimicrobiana. Són d’interès per a la indústria alimentària, cosmètica, farmacèutica i biotecnològica.