S'ha desenvolupat i patentat una metodologia per produir membranes polimèriques biodegradables i reabsorbibles per facilitar la regeneració òssia. El mètode inclou un procés d'activació per modificar de forma controlada la composició i morfologia de les primeres capes de la membrana, i així adaptar-la a necessitats específiques dels pacients.
Les membranes són especialment adequades per cirurgia d'implants dentals.La regeneració d'os és molt més lenta que la d'altres teixits, com el epitelial. Per això, després d'intervencions dentals quirúrgiques, hi ha el risc que l'espai tractat i on l'os hauria de créixer pugui ser envaït per altres teixits. La tècnica anomenada regeneració òssia guiada (ROG o, en les seves sigles en anglès, GBR) intenta resoldre aquest problema mitjançant uin creixement de l'os guiat i induït.
Actualment, aquesta tècnica sol utilitzar dos tipus de membrana. D'una banda, membranes no reabsorbibles, que requereixen una segona intervenció quirúgica per a la seva extracció. D'altra banda, hi ha membranes sintètiques reabsorbibles, però que presenten un efecte irritant indesitjable per al pacient pel fet que la seva taxa de degradació és lenta i no es pot controlar amb facilitat. Hi ha, doncs, una necessitat mèdica de desenvolupar noves membranes que, superant les limitacions actuals, proporcionin condicions òptimes per al creixement cel•lular i la cicatrització.
El CSIC, en col·laboració amb el Sistema Sanitari Públic Andalús i les Universitats de Sevilla i Cadis, ha desenvolupat una metodologia per produir membranes polimèriques biodegradables i reabsorbibles per al seu ús en regeneració òssia guiada.
La invenció consisteix en un mètode per produir les membranes, que tenen una alta flexibilitat en el seu disseny i la taxa de reabsorció pot controlar sota condicions fisiològiques determinades. La invenció inclou també l'activació de les membranes mitjançant plasma i lla deposició de material inorgànic sobre la seva superfície.
La possibilitat de controlar el plasma i el material que es diposita permet obtenir membranes a mida del pacient
El procés d'activació, realitzat mitjançant l'exposició del polímer a plasma d'oxigen o d'altres barreges de gasos, modifica de forma controlada la composició química i la rugositat de les primeres capes superficials de la membrana, per tal de favorer la degradació del polímer. Així, la taxa de degradació pot ser controlada variant el temps de activacón i les condicions del plasma.
D'altra banda, a través de la deposició de capes nanomètriques de òxids actius a la membrana, es potencia la seva bioactivitat i la seva eficiència per integrar-se entre l'implant i l'os circumdant.
La possibilitat de controlar tant el plasma com el material que es diposita a la membrana permet obtenir membranes a la carta, amb una composició i estructura adequada a necessitats específiques dels pacients. Així, per exemple, la combinació de diverses capes, bé successives o simultànies, permet obtenir membranes amb composicions mixtes.
Contacte:
José Ramón Domínguez
Gestor de Transferencia de Conocimiento
Tel.: (+34) 954232349 ext 158