El CSIC, la Universitat de Màlaga i el CIBER han desenvolupat uns bio-vidres, que han anomenat Nitri-bioglasses (Biovidres nitrurats), per a aplicacions biomèdiques en la regeneració de teixit ossi i enginyeria de teixits. Serveixen com a 'bastides' temporals en implants d'os i cirurgia reconstructiva, es biodegraden ràpidament i afavoreixen l'adhesió i el creixement de les noves cèl·lules osteogèniques.
Biovidre nitrurat. Després de 7 dies de cultiu, la seva superfície està coberta de cèl·lules. Imatge: CSIC.Els vidres bioactius són un dels materials més prometedors en l'ús de substituts de l'os o com bastides temporals per a enginyeria tissular. Enfront dels materials ceràmics, fets de fosfat càlcic, els biovidres poden incorporar altres ions que fomenten la osteo-inducció.
Científics del CSIC, de la Universitat de Màlaga i del CIBER han desenvolupat un biovidre d'elevada porositat, en la superfície del qual s'han incorporat grups nitrurats que afavoreixen la regeneració cel·lular. Tenen alta velocitat de degradació, de bioactivitat, i responen millor a les cèl·lules d'os que els vidres no nitrurats. L'equip d'investigadors busca ara empreses interessades a seguir avançant en el desenvolupament i comercialització d'aquest material.
Entorn biològic més favorable a les cèl·lules
Felipe Orgaz, científic del CSIC a l'Institut de Ceràmica i Vidre, explica que hi ha tres elements importants a tenir en compte en un implant: "la consistència mecànica, la biodegradació i la capacitat osteo-inductiva. L'implant ha de dissoldre’s i ajudar a la regeneració del nou os al mateix temps que manté la seva consistència mecànica. Si es redueix el temps de biodegradació, el material es dissol millor i l'os creix també millor".
En aquest sentit, explica, el biovidre desenvolupat es degrada molt més ràpidament. Però el punt més innovador del material està en la incorporació al material de grups (-NH i -NH2) sobre la seva superfície. Aquests radicals químics, com que són components essencials de les proteïnes i dels pèptids, "creen un entorn biològic molt més favorable per al desenvolupament cel·lular". A efectes pràctics, això fa que la regeneració cel·lular sigui millor i més ràpida, ja que les cèl·lules s'adhereixen millor a biovidre, proliferen i es diferencien millor.
Els investigadors han realitzat proves in vitro amb cèl·lules d'os, i han pogut veure que les cèl·lules cultivades amb aquests biovidres creixen més i tenen una major diferenciació.
Els científics creuen que aquest material podria solucionar els problemes dels actuals implants substituts d'os, tant en el cas dels substituts temporals, que després es dissolen, com en el cas de pròtesis permanents. En aquest últim cas, la pròtesi permanent es podria recobrir amb biovidre nitruració, la qual cosa incrementaria la seva integració i, amb això, la seva vida mitjana.
Els biovidres podrien ser aplicats en cirurgia cranial i maxil·lofacial, en el tractament de patologies com l'osteonecrosi mandibular, la taxa d'èxit és actualment baixa. També en cirurgia reconstructiva de malformacions congènites en nens, ja que en nens no poden usar-se pròtesis metàl•liques i els actuals substituts d'os són deficients.
Contacte:
Marisa Carrascoso Arranz
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del Conocimiento- CSIC
Tel.: + 34 – 91 568 15 33