Un equip del CSIC ha desenvolupat un mètode de recuperació de bismut d'alt valor afegit a partir dels residus generats a la producció primària de coure, que inclou una eliminació integrada de l'arsènic present. El procés contribueix a la sostenibilitat econòmica i mediambiental.
Diferents cristalls de bismut. Autor: Alchemist-hp/ Wikimedia
El bismut és una de les primeres matèries crítiques amb un impacte significatiu en diversos sectors industrials. La seva escassetat a nivell europeu genera una alta dependència externa i un risc considerable de manca de subministrament, igual que altres matèries primeres escasses.
El bismut, un metall no tòxic i respectuós amb el medi ambient, es fa servir en una àmplia gamma d'aplicacions, des de productes farmacèutics i cosmètics fins a revestiments i aliatges fusibles, substituint metalls nocius com el plom. Tot i això, la seva taxa de reciclatge extremadament baixa (1%) ressalta la necessitat urgent de desenvolupar solucions tecnològiques basades en fonts secundàries per satisfer la creixent demanda.
Un equip d'investigadors del CSIC ha desenvolupat un mètode de recuperació selectiva de bismut a la indústria de fosa de coure. En aquesta indústria es parteix de mineral concentrat per obtenir coure d'alta qualitat, un concentrat que és resultat de la trituració i el tractament dels minerals extrets de les mines (que tenen una concentració baixa de coure).
El concentrat té una concentració del 25 o 30% de coure, i la resta són diferents minerals o materials de rebuig. El concentrat passa per diferents etapes per separar aquest percentatge de coure de la resta d'elements per arribar finalment a un coure d'alta puresa. Una d'aquestes etapes és el convertidor, on se separa el coure de les restes de sofre, ferro i altres metalls presents, com ara matèries primeres crítiques com el bismut.
En el mètode desenvolupat per l'equip del CSIC, la pols del convertidor se sotmet a un procés fisicoquímic per separar el bismut per revalorar-lo. Alhora, s'elimina l'arsènic present, minimitzant així l'impacte ambiental d'aquesta activitat industrial.
Com a avantatge, s'aporta un valor afegit alt a un procés d'economia circular, que permet la comercialització de recursos obtinguts de fonts secundàries. És una eina que pot contribuir a garantir el subministrament de bismut, en forma d'oxiclorur de bismut. A més, ajuda a la reducció de l'impacte mediambiental i dels costos de gestió de residus de les activitats industrials.
Contacte:
Dra. Isabel Masip
Vicepresidència d'Innovació
i Transferència del CSIC