01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Tractaments de CO2 senzills i no contaminants milloren la conservació del raïm de taula

Un equip de l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició (ICTAN-CSIC) de Madrid i de la Universitat d'Almeria està estudiant solucions viables i no contaminants per conservar millor el raïm de taula i que puguin ser aplicats de forma senzilla en els processos de postcollita.

Nous recobriments naturals a partir de tomàquet milloren la conservació de la carn de porc

Un equip d'investigadors del CSIC ha aconseguit recobriments de gelatina que retardarien el procés d'oxidació del producte durant l'emmagatzematge. L'estabilitat dels compostos obre vies d'investigació sobre el seu possible efecte antioxidant després de la digestió.

Plantes com a fàbriques d’antifúngics

Demostren que les plantes poden ser biofactories d’antifúngics que permeten la seva producció de manera sostenible, segura i econòmica. Els resultats d'aquesta investigació conjunta del CRAG, l’IBMCP i l’IATA, que podrien tenir un gran impacte en el sector agroalimentari i farmacèutic, apareixen a la revista Plant Biotechnology Journal.

Seafood Tomorrow, projecte europeu per al sector del peix i el marisc

SEAFOOD Tomorrow és un nou projecte del programa europeu Horizon 2020 adreçat al desenvolupament d'alternatives sostenibles per al sector del peix i marisc, tals com nous processos, nous productes o la millora de l'aqüicultura. Un grup del CSIC participa en el control de contaminants.

PerformFISH, projecte per garantir la sostenibilitat de l'aqüicultura mediterrània

L'Institut de Ciències del Mar (CSIC) forma part de PerformFISH, un nou projecte europeu del programa H2020 que se centra en el desenvolupament de la producció aqüícola, impulsada per les percepcions dels consumidors, mitjançant la integració de criteris innovadors que ajudin a garantir l'aqüicultura europea de l'orada i el llobarro.

Un projecte provarà un prototip de microones industrial amb nova ceràmica

El nou material ceràmic absorbeix el 99% de les microones i les transforma en calor, que al seu torn reverteix en l'aliment. Desenvolupada pel CSIC, la UPC i l'spin-off Microbiotech, aquesta ceràmica pot permetre reduir les emissions de CO2 generades pels forns de gas a la indústria agroalimentària.

La substitució d'espècies de tonyina: efecte en cadena

El CEAB-CSIC ha mostrejat, al llarg d’un any, la tonyina que es comercialitza a Catalunya per esbrinar si hi ha frau per substitució d'espècies. Aquest és un problema cada vegada més comú, juntament amb la deficiència de l'etiquetatge. Afecta sobretot a espècies de gran valor econòmic, i desequilibra el mercat. Les tècniques d'anàlisi d'ADN poden ajudar a establir controls rutinaris.

Un projecte europeu contra el frau de l'oli d'oliva

El projecte OLEUM compta amb un pressupost de 5 milions d'euros i la col·laboració de 20 institucions, entre elles el CSIC, de 15 països. L'objectiu del projecte és verificar la qualitat dels olis i crear una xarxa internacional d'informació del producte.

Un projecte desenvoluparà cereals tolerants a la sequera

Millorar la resistència de les plantes a la sequera és el principal objectiu d'un projecte del CRAG seleccionat en la darrera convocatòria Consolidator Grants del Consell Europeu de Recerca (ERC). La iniciativa té com a objectiu final millorar els cultius  per fer front al canvi climàtic.