Científics de l’Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología de Sevilla, en col·laboració amb la Technische Universitat Berlin, han emprat pellofa d’arròs, un producte de rebuig del cultiu de l’arròs que es produeix abundantment a Espanya, com a filtre per a l’eliminació de contaminants orgànics en plantes potabilitzadores d’aigua. El procés genera filtres més eficients que els carbons actius comercials.
La pellofa d’arròs és un producte de rebuig del cultiu de l’arròs que es produeix abundantment a Espanya.La filtració és un pas més dins del funcionament de les plantes potabilitzadores, on habitualment es fa servir carbó actiu. La majoria d’aquests filtres es produeixen a partir de carbó mineral o carbonitzant restes de biomassa d’origen tropical. El seu procés de síntesi té impacte en el medi ambient, ja que s’empren agents químics i en molts casos es requereix el seu transport a milers de quilòmetres.
“La pellofa d’arròs fa que el procés sigui totalment sostenible mitjançant l’ús d’un residu agrícola local sense valor comercial”, explica Tomás Undabeytia López, investigador de l’IRNAS-CSIC.
El material desenvolupat incideix especialment en els contaminants emergents, com poden ser pesticides i fàrmacs, que poden ser perjudicials per a la salut i/o el medi ambient, fins i tot en baixes concentracions. Els científics del CSIC afegeixen que el filtre també es podria aplicar per al seu ús domèstic.
“Els filtres amb el nostre material eliminen fins al 100% dels contaminants emergents provats durant un major volum de filtració o un major temps de filtració que filtres amb carbons actius comercials”, afegeix José María de la Rosa, de l'IRNAS-CSIC.
Equip del projecte, d'esquerra a dreta: Tomás Undabeytia, José María de la Rosa, Ana Miller, Águeda Sánchez Martín i María Hidalgo.
Contacte
José Ramón Domínguez Solís
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: 954232349 ext. 540030
Correo-e: