Experts de l'Institut de Ciències de la Mar (ICM) de Barcelona ha dissenyat un dispositiu biodegradable per a la pesca de tonyina que podria arribar a substituir els de plàstic que es fan servir actualment. La iniciativa forma part d’un projecte dut a terme en col·laboració amb la International Seafood Sustainability Foundation (ISSF) que busca fer més sostenibles les pràctiques d’explotació pesquera.
El dispositiu dissenyat per l'CM-CSIC està fet de cotó, pedres i bambú.Cada segon arriben a la mar uns 200 quilos de plàstic. Un cop allà viatgen a través de les corrents marines i s'acaben concentrant als grans girs oceànics. La majoria provenen de terra, tot i que una part important accedeix al mar directament des del mateix per culpa de l'activitat marítima.
Un exemple clar d'això són els Fish Aggregating Devices o FAD, dispositius capaços de concentrar peixos. Es tracta d'estructures flotants construïdes, generalment, amb productes derivats del plàstic. Són el millor aliat dels tonyinaires, ja que, per raons desconegudes, les tonyines se senten molt atretes per aquestes estructures. Quan les veuen es col·loquen al voltant d'elles buscant l'ombra que generen. En total, més del 40% de les captures mundials de tonyina s’efectuen amb FAD.
El problema rau en què els FAD s'abandonen a la deriva i acaben perdent-se a l'oceà, el que contribueix a la seva contaminació. Per això, ara, un grup d'experts en corrents oceàniques del Departament d'Oceanografia Física de l'Institut de Ciències de la Mar (ICM) de Barcelona ha dissenyat un prototip de FAD biodegradable fet només amb tela de cotó, bambú i pedres.
El desenvolupament s'emmarca en un projecte que l'ICM realitza en col·laboració amb la International Seafood Sustainability Foundation (ISSF). La iniciativa busca entendre millor com es mouen els FAD a la columna d'aigua per poder dissenyar nous prototips construïts amb menys derivats del plàstic, que siguin menys voluminosos i pesats, i igual d'eficients que els que es fan servir actualment.
Els detalls del nou prototip es recullen en un informe presentat el passat mes de maig durant la cinquena trobada de la Inter American Tropical Tuna Commission (IATTC). En aquest document els investigadors expliquen la física que hi ha darrere del desplaçament dels FAD a l'oceà.
Presentació del dispositiu a Ghana (ICM/CSIC).
El prototip que proposen els experts de l'ICM té forma cúbica, el que fa que el seu coeficient de draga, és a dir, la capacitat que una estructura té per seguir un fluid moviéndose, sigui força elevat en comparació del que tenen altres formes geomètriques. Gràcies a això, aquesta estructura hauria de poder mantenir-se en el si de la corrent i agafar una velocitat de desplaçament molt més lenta. Això segon és imortant per què es mantingui en el calador i no es perdi.
A més, el nou prototip està construït amb materials que són fàcils de trobar i té una vida útil d'aproximadament un any, al final de la qual es descompón en un temps molt breu en comparació amb els de plàstic, que triguen centenars d'anys a descompondre’s.
A l'oceà Pacífic ja s'han començat a provar algunes estructures biodegradables similars, si bé el prototip que proposen els investigadors de l'ICM, que va ser presentat el passat mes de desembre a un grup de pescadors a Ghana, encara no s'ha pogut provar al mar.
Els investigadors esperen poder fer-ho molt aviat per comprovar la seva efectivitat. El seu ús contribuiria en gran mesura a minimitzar els impactes de l'activitat pesquera en l'oceà. "Tot això prova que, treballant de forma conjunta, la indústria i la ciència poden ajudar a garantir a llarg termini la sostenibilitat dels recursos naturals a través de millors pràctiques d'explotació basades en un millor coneixement científic", diuen els científics.
Informe de referència
Moreno, G., Salvador, J., Murua, J., Murua, H., Zudaire, I., Restrepo, V. (2020) A multidisciplinary approach to build new designs of biodegradable Fish Aggregating Devices (FADs). Inter-American Tropical Tuna Commission, 5th Meeting of the Ad Hoc Working group on FADs. SAC-09. FAD-05-INF-B.