Científics del CSIC i la Universitat de Castella-la Manxa han desenvolupat un sistema de baix cost per a la identificació d'espècimens biològics, constituït per un prototip automàtic i programable que permet la determinació dels índexs de la qualitat de l'aigua.
El prototip monitoritza la qualitat de l'aigua en rius i llacs. Font: PixaBay.Les diatomees són un grup d'algues que s'empren com bio-indicadores de la qualitat de l'aigua. La dificultat en la seva identificació, que s'efectua habitualment mitjançant microscòpia òptica, obliga a desenvolupar noves tècniques que ajudin al seu reconeixement.
Els investigadors han creat un sistema que avalua la qualitat biològica en diversos ecosistemes aquàtics a través d'índexs biòtics que valoren l'estructura de la comunitat de diatomees. El dispositiu desenvolupat permet la captura d'imatges mitjançant un microscopi de transmissió amb il·luminació LED en l'espectre visible i les processa de manera automàtica per facilitar l'anàlisi dels espècimens.
El dispositiu captura imatges mitjançant un microscopi de transmissió amb il·luminació LED en l'espectre visible
El prototip permet aconseguir una avaluació eficient dels índexs de qualitat de l'aigua, principalment de rius i llacs, i permet detectar ràpidament canvis en la química de l'aigua. Aquest sistema permetria contribuir a una gestió sostenible del medi ambient, així com a la protecció de la biodiversitat en ecosistemes aquàtics. A més, donat el seu baix cost seria molt útil per a la seva utilització en països en desenvolupament, podent ser adaptat a altres àmbits d'aplicació com ara la identificació de pol·len, bacteris o cèl·lules en histopatologia.
Contacto
Dra. Patricia Thomas Vielma
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: (+34) 91 568 18 25
Correo-e: