01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Eines biotecnològiques per biodegradar o-ftalat, un contaminant orgànic persistent

Científics del CSIC han desenvolupat biocatalitzadors que funcionen com a eines biotecnològiques per a la biodegradació aeròbica i anaeròbica d'o-ftalat (PA), contaminant orgànic persistent detectat en el medi ambient, i la seva bioconversió en polímers biodegradables de valor afegit. L'avenç consisteix en la generació de sequències genètiques ("cassetes genètics") recombinants i unes cèl·lules hostes bacterianes per contenir-los.

Canalització de PA cap a la síntesi de polihidroxibutirat (PHB) mitjançant biocatalitzadors que expressen el casset PHT.Canalització de PA cap a la síntesi de polihidroxibutirat (PHB) mitjançant biocatalitzadors que expressen el casset PHT.El procés converteix el contaminant tòxic o-ftalat (derivat de la degradació i el reciclatge dels plàstics) en un producte de valor afegit, com el bioplàstic PHB. “És la primera vegada que es desenvolupen biocatalitzadors bacterians capaços d'utilitzar l'o-ftalat com a matèria primera per a la seva revalorització en la producció de bioplàstics”, indica Eduardo Díaz, investigador del projecte al Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas del CSIC (CIB-CSIC).

La invenció proporciona una seqüència genètica (casset genètic) recombinant que conté els gens catabòlics involucrats en la ruta PHT, així com un transportador secundari específic, essencial per a la degradació microbiana de l'o-ftalat.

L'eficiència de la degradació de l'o-ftalat en les soques desenvolupades “és gairebé del 100% a la fi del creixement”, afegeix el científic.

La investigació s'aplica als camps de la microbiologia i la biotecnologia per donar suport a plataformes microbianes de rellevància industrial per a la bioremediació d'ambients contaminats amb ftalats, per al reciclatge de plàstics i per a la síntesi de bioplàstics.

Contacte
Dra. Marta García Del Barrio
Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia de Conocimiento del CSIC
Tel.: + 34 – 91 8373112 ext. 4255
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.