01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Micro i nano partícules adsorbents i recuperables per descontaminar medis aquosos

Un equip de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM-CSIC) treballa en un mètode per descontaminar i recuperar compostos orgànics de medis aquosos industrials fent servir una xarxa MOF d'imidazolats (compostos derivats de l'imidazol) com a zeolites. Aquestes partícules són capaces d'autoorganitzar-se per formar membranes flotants. La tecnologia, amb sol·licitud de patent prioritària europea, està disponible per a demostració a nivell de laboratori.

Una planta depuradora d'aigüesUna planta depuradora d'aigües

La presència de contaminants en medis aquosos és un problema que la societat i la indústria actual ha d'abordar. Els mètodes més utilitzats actualment impliquen processos de recuperació o de filtració amb diferents mides de tamís, en els quals el cost econòmic és més elevat com més petita és la mida del contaminant. En cas d'abordar la separació de molècules o ions metàl·lics, es prefereix l'ús de tamisos moleculars que atrapin en el seu interior el contaminant, i en aquest cas la principal limitació és la recuperació de les partícules de l'adsorbent del medi aquós.

Un equip d'investigadors del CSIC a l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM) ha desenvolupat un mètode de preparació de partícules adsorbents que s'auto-organitzen i formen capes primes flotants que es poden fer servir en l'eliminació de contaminants orgànics en medis aquosos.

Aquesta conformació d'interfases flotants en el medi aquós permet retirar de forma senzilla i eficient les partícules que actuen com a adsorbent o catalitzador, fins i tot quan les partícules del sòlid adsorbent són de mida nanomètrica.

Aquest desenvolupament permet reduir el cost de recuperació de les micro nanopartícules adsorbents, ja que no es requereix l'ús de sistemes de centrifugat d’altres mètodes. És un sistema d'eliminació de contaminants ràpid i comparable amb el procés d'ultrafiltració, però amb l'avantatge que no requereix una aportació externa d'energia. A més, les membranes flotants poden presentar activitat catalítica enfront d'alguns colorants contaminants.

 

Contacte:

Marisa Carrascoso
Vicepresidencia de
Innovación y Transferencia - CSIC
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.