01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Envasos intel·ligents que controlen la cadena de fred

Un projecte de l’ICMAB explora un nou tipus d'indicadors de temps-temperatura basats en semiconductors orgànics per proporcionar senyals visuals de l'exposició no desitjada a temperatures elevades i verificar la cadena de fred. Estan especialment pensat per a productes farmacèutics, mèdics i de la indústria alimentària.

Mariano Campoy-Quiles y Alex Perevedentse, miembro del proyecto VERITASCAN | ICMAB-CSIC.Mariano Campoy-Quiles y Alex Perevedentse, miembro del proyecto VERITASCAN | ICMAB-CSIC.

Mariano Campoy-Quiles, investigador del grup de Materials nanoestructurats per a l'optoelectrònica i la conversió d'energia (NANOPTO), ha rebut finançament del Consell Europeu de la Recerca (ERC) per al projecte "The cold-chain challenge: a la carta time-temperature colour in organic semiconductors" (VERITASCAN).

En aquest projecte, ell i el seu equip exploraran un nou tipus d'indicadors de temps-temperatura basats en semiconductors orgànics per proporcionar senyals visuals de l'exposició no desitjada a temperatures elevades i verificar així la cadena de fred. La tecnologia està especialment pensada per a productes farmacèutics, mèdics i de la indústria alimentària, que requereixen l'enviament i la manipulació a temperatures específiques.

"En concret, oferirem un disseny d'indicador versàtil basat en el color estructural de pel·lícules de semiconductors orgànics, que es pot modificar en sobrepassar una temperatura desitjada, seleccionant el “dissolvent” molecular adequat. El nostre objectiu és validar i optimitzar la viabilitat comercial de la tecnologia a través de proves de camp exhaustives amb els nostres socis industrials”, explica Campoy-Quiles.

Mariano Campoy-Quiles va rebre el 2014 finançament per al projecte ERC Consolidator (ERC CoG) "Finding a needle in a haystack: eficient identificació d'high performing organic energy materials" (FOREMAT). Llavors, el grup va desenvolupar una plataforma d'alt rendiment per a la identificació ultraràpida de materials orgànics potencials per a la fotovoltaica i els generadors termoelèctrics.

VERITASCAN aprofita el conjunt d'eines de processament avançat desenvolupat en el marc del projecte matriu de l'ERC CoG FOREMAT, però en lloc d'utilitzar-les per a dispositius energètics, explorarà el seu ús per a aplicacions d'etiquetatge avançat.

"La idea clau de FOREMAT era estructurar la capa activa de les pel·lícules fines amb gradients als paràmetres d'interès per realitzar un cribratge combinatori ultraràpid i l'optimització de materials per a cèl·lules solars i materials termoelèctrics. Durant el procés, vam desenvolupar un mètode ràpid i versàtil per modelar pel·lícules fines, i ens vam adonar que l'aplicabilitat de la tecnologia patentada és molt més àmplia. Ens agradaria explorar ara una aplicació completament diferent", afegeix Alex Perevedentsev, investigador a l'equip de Mariano Campoy-Quiles.

Amb aquest finançament, els investigadors exploraran el potencial comercial i social dels resultats d’aquesta recerca. Els projectes del Consell Europeu de Recerca (ERC) formen part del programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó Europa.

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les sigles en anglès), creat per la Unió Europea el 2007, és la principal organització europea de finançament de la investigació de frontera d'excel·lència. Finança a investigadors creatius de qualsevol nacionalitat i edat perquè duguin a terme projectes a tot Europa. L'ERC ofereix quatre tipus principals de subvencions: Subvencions d'inici (Starting), Subvencions de consolidació (Consolidator), Subvencions avançades (Advanced) i Subvencions de sinergia (Synergy), a més de les Proves de Concepte (Poc o Proof of Concept).

Uns 1576 projectes de PoC (Proof of Concept) han rebut finançament des del 2011. Amb els diners, els beneficiaris de l'ERC poden, per exemple, verificar la viabilitat pràctica de conceptes científics, explorar oportunitats de negoci o preparar sol·licituds de patents. Segons una enquesta recent, més de la meitat dels investigadors que han rebut subvencions de PoC han creat empreses o han transferit els resultats a empreses preexistents.