Ha finalitzat el projecte LIFE Spot, dedicat a desenvolupar solucions innovadores per desnitrificar aigües subterrànies. Entre els resultats destaca una combinació de tecnologies de baix cost, microalgues i suro que permet eliminar de l'aigua fins al 99% dels nitrats i el 73% dels pesticides. Aquesta solució podria beneficiar uns 20 milions de persones que viuen a zones rurals europees.
Imatges de la planta de Nules (Castelló), on s'ha posat a prova la combinació de miroalgues i suro per desnitrificar l'aigua (Life Spot)
Iniciat el 2019, el projecte LIFE Spot té com a objectiu principal el tractament de les aigües subterrànies contaminades per activitats agrícoles i ramaderes mitjançant solucions basades a la natura per a la producció d'aigua potable.
Després d´anys de treball intens, el projecte ha demostrat amb èxit la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica d´un nou tractament sostenible de l´aigua subterrània per convertir-la en aigua potable. Combina tecnologies de baix cost i es basa en un procés natural que utilitza microalgues i un biofiltre desnitrificant compost per pèl·lets de fusta i suro, capaços d'eliminar tant els nitrats com els possibles microcontaminants.
Els resultats es van presentar a la jornada final del projecte, el passat 28 de juny. En el projecte, finançat per la Comissió Europea, hi han participat cinc socis: l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaria), l'Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua (IDAEA-CSIC), l'empresa FACSA, EURECAT (Centre Tecnològic de Catalunya) i Protecmed.
Elimina fins el 99% dels nitrats
“Els biofiltres de suro i les microalgues ens han permès eliminar fins al 99% de nitrats i el 73% de pesticides a les aigües de les plantes pilot”, explica Víctor Matamoros, investigador de l'IDAEA-CSIC i membre del consorci LIFE Spot. “Gràcies a aquesta tecnologia, més de 20 milions de persones a Europa podrien tenir accés a aigua subterrània potable”.
La tecnologia s'ha posat a prova amb èxit a tres zones afectades per contaminació agrícola: Nules (Castelló), Caldes de Montbui (Barcelona) i Perpinyà (França)
Aquesta solució pot proporcionar recursos hídrics essencials en àrees vulnerables a la contaminació per nitrats, especialment zones rurals aïllades, així com als sectors ramader i turístic.
Els nitrats i nitrits, causats per la contaminació agrícola i ramadera però també per contaminació urbana en zones altament poblades i amb poca aigua superficial, és un dels contaminants que estan en el punt de mira de les autoritats sanitàries.
El projecte aborda un problema ambiental significatiu des d'un enfocament d'adaptació al canvi climàtic, en un context en què hi haurà una escassetat creixent d'aigua potable disponible.
La tecnologia es va posar a prova a tres zones afectades per la contaminació agrícola: Nules (Castelló), Caldes de Montbui (Barcelona) i Perpinyà (França).
Els responsables del projecte destaquen que l'èxit ha estat possible gràcies també al suport de l'Ajuntament de Nules, que va facilitar una planta pilot implementada per Facsa a les instal·lacions de tractament per osmosi inversa del Servei Municipal d'Abastiment d'Aigua Potable. “Aquesta col·laboració ha estat fonamental per demostrar l'eficàcia i la viabilitat del tractament proposat per LIFE Spot”, afirmen.
Les microalgues i els biofiltres de pèl·lets de fusta i suro han pogut eliminar el 99% de nitrats i el 73% de pesticides. Font: Yolanda Rodríguez.
Ara, explica Victor Matamoros, investigador de l'IDAEA-CSIC, "s'està preparant un pla d'explotació de la tecnologia a través del projecte, però no hi ha previsió d'implementar-ne la comercialització".
L'aigua produïda ha estat testada de manera satisfactòria. "La indústria agropecuària podria ser un dels principals clients", afegeix aquest investigador. “Hi ha moltes granges amb aigües de pou extremadament contaminades per nitrats o pesticides”.
La tecnologia es pot aplicar a zones rurals de l'arc mediterrani, afegeix, “tant per a consum humà com per a explotacions ramaderes, encara que també països nòrdics com Dinamarca, on els nivells de nitrats i pesticides a les aigües subterrànies són elevats i les aigües no són aptes per a el consum”.
Eliminar els nitrats i els pesticides de l'aigua subterrània podia requerir, fins ara, l'ús de tecnologies complexes i cares, com les membranes, explica Victor Matamoros. Solucions com aquesta “redueix la necessitat de dependre de les tecnologies més costoses”.
Per saber-ne més:
Organització Mundial de la Salut, sobre contaminants en l'aigua potable