És sabut que alguns contaminants s'acumulen en el teixit adipós del cos. Com afecta a les dones embarassades? Hi ha relació entre això, l'augment de pes i la transferència de contaminants al nounat? Un treball aporta noves dades que poden ajudar a l'administració i als responsables sanitaris en la presa de decisions.
Recomanacions de l'Acadèmia Nacional de Medicina per a l'increment de pes en la gestació segons l'Índex de Massa Corporal (IMC) de la mare.Un treball liderat per Joan O. Grimalt i Mercè Garí, de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), mostra que hi ha una relació entre la presència de compostos organoclorats en llet materna i el guany de pes de les dones durant l'embaràs. Els resultats de l'estudi indiquen que, si la dona no augmenta de pes prou durant la gestació, després, durant la lactància, transferirà major quantitat de contaminants al bebè.
Els compostos organoclorats analitzats són fungicides i pesticides àmpliament utilitzats durant els anys 50 i 60 del segle XX. A pesar que van ser prohibits per la Convenció d'Estocolm en 2001, la seva estabilitat química i el seu ús continuat, intencionat o no, fa que encara es trobin en múltiples ambients de tot el món, així com en diversos teixits i fluids del cos humà.
En l'estudi, en el qual també col·laboren la Subdirecció de Salut Pública de Guipúscoa i l'Institut de Salut de Barcelona (ISGlobal), van participar un total de 376 dones d'hospitals de Sabadell (Catalunya) i Guipúscoa (País Basc). D'elles, un 26% tenien un guany de pes gestacional baixa. Totes elles van proporcionar mostres de calostre (primera llet materna en iniciar el període de lactància) i sèrum sanguini. Es van analitzar sis compostos organoclorats: l’hexaclorobencé, el lindà, diversos bifenils policlorats i el grup de diclorodifeniltricloroetans (DDT).
El treball és consistent amb altres en què es va observar que les embarassades que guanyen menys pes transfereixen més contaminants als nadons a través de la placenta.
Els resultats mostren que aquelles dones que no van aconseguir un pes suficient durant la gestació, segons les recomanacions l'Acadèmia Nacional de Medicina dels EUA (IOM per les seves sigles en anglès), van transferir una major quantitat d'aquests compostos en el seu calostre.
L'explicació resideix en què aquests contaminants es troben majoritàriament en el teixit gras, ja que tenen afinitat bioquímica pels lípids.
Si durant l'embaràs, la dona no incorpora suficient nova quantitat de greix a través de la dieta, el greix acumulat prèviament en el cos de la mare, en la qual s'han emmagatzemat aquests contaminants al llarg d'anys, es mobilitza cap a altres parts del seu cos, distribuint d'aquesta manera els contaminants al reg sanguini, i d'allí al calostre.
Si durant l'embaràs, la dona no incorpora suficient nova quantitat de greix a través de la dieta, el greix acumulat prèviament en el cos de la mare, en la qual s'han emmagatzemat aquests contaminants al llarg d'anys, es mobilitza cap a altres parts del seu cos, distribuint d'aquesta manera els contaminants al reg sanguini, i d'allí al calostre.
També a través de la placenta
Aquests resultats són consistents amb recerques anteriors on es va observar que les mares amb menor guany de pes gestacional transferien una major quantitat de contaminants als nadons a través de la placenta.
A més, la concordança entre els organoclorats estudiats i algunes propietats físic-químiques definides indica que aquests resultats també podrien observar-se en altres contaminants.
Els compostos tòxics amb propietats similars també mostrarien augments en la transferència matern-infantil en mares amb un guany de pes gestacional baixa.
Aquest treball mostra el perill que suposa la presència actual d'aquests contaminants organoclorats en el medi ambient ja que, a pesar que estan prohibits des de fa més de 20 anys, continuen sent presents en el cos humà.
També mostra la necessitat d'aconsellar adequadament a ginecòlegs i dones embarassades sobre la conveniència d'augmentar el pes adequat durant la gestació. Mentre que un augment de pes gestacional massa alt pot donar lloc a complicacions en el part per un fetus massa gran, un augment de pes baix té l'inconvenient descrit en aquests treballs que comporten una transferència major de contaminants al fetus i a la llet materna.
Article de referència
Influence of gestational weight gain on the organochlorine pollution content of breast milk Joan O. Grimalt, Mercè Garí, Loreto Santa-Marina, Jesús Ibarluzea, Jordi Sunyer. Environmental Research, https://doi.org/10.1016/j.envres.2022.112783