El projecte europeu Nabiheal treballarà en la síntesi de biomaterials avançats com a alternativa als apòsits basats en plata, habitualment utilitzats per curar ferides. Els nous materials seran més econòmics, més segurs i sostenibles.
Reunió de l'inici del projecte Nabiheal, a la Residència d'Investigadors CSIC-Generalitat, el passat mes.
“Nabiheal abordarà dues necessitats mèdiques encara no cobertes avui dia en la cicatrització de ferides complexes: d'una banda, tractaments assequibles per a les infeccions de ferides i la prevenció de complicacions durant la cicatrització; i de l'altra, una estratègia per optimitzar la composició i eficàcia dels fàrmacs i apòsits per cicatritzar ferides”, explica Nora Ventosa, coordinadora del projecte i investigadora de l'Institut de Ciència de Materials del CSIC (ICMAB-CSIC).
Les ferides complexes, com les cròniques, són molt susceptibles a la infecció microbiana i a la formació de biopel·lícules bacterianes, difícils de tractar. Els productes antimicrobians més comuns per tractar aquestes infeccions es basen en la plata. Tot i això, els apòsits actuals basats presenten diversos inconvenients econòmics, mediambientals i de seguretat.
Els productes que incorporen plata són cars, cosa que pot dificultar-ne l'accés a regions més pobres. A més, alguns estudis en els darrers anys qüestionen que siguin eficaços per a totes les situacions. Per exemple, una revisió de l'any 2010 de Cochrane va identificar 26 assajos que van comparar apòsits o cremes que contenen plata amb altres productes similars sense plata. Els autors van concloure que "no hi ha prou evidència per donar suport a l'ús dels apòsits o de les cremes que contenen plata." Una altra revisió del 2006 sobre l'ús d'apòsits i agents tòpics amb plata per al tractament de les úlceres del peu diabètic, apuntava que “no hi ha assaigs clínics que n'avaluïn l'efectivitat clínica”.
A l'inconvenient sobre el cost i els dubtes sobre l'efectivitat dels apòsits de plata, se li sumen altres pegues: el fet que hi ha situacions en què està desaconsellat aquest tipus d'apòsits, i els inconvenients mediambientals i de seguretat que presenten.
El projecte treballarà en la producció de materials multifuncionals per al tractament de la cicatrització de ferides complexes, que ha esdevingut un problema de salut mundial. Per exemple, “als països desenvolupats afecta la qualitat de vida de més del 2% de la població”
L'equip del projecte Nabiheal persegueix desenvolupar una alternativa més segura, sostenible i rendible, basada en biomaterials innovadors multifuncionals i utilitzant tecnologies de fabricació assequibles. A llarg termini, la solució de Nabiheal, diuen els científics, “podria convertir-se en una alternativa revolucionària a la plata en els apòsits per a la cicatrització de ferides”.
El projecte treballarà en la producció de materials multifuncionals per al tractament de la cicatrització de ferides complexes, que ha esdevingut un problema de salut mundial. Per exemple, “als països desenvolupats afecta la qualitat de vida de més del 2% de la població”, afirma Nora Ventosa.
Entre els reptes, els científics hauran d'aconseguir optimitzar la composició i la distribució de les molècules als apòsits per a ferides, ja que això té un fort impacte en les cèl·lules implicades en el procés de cicatrització.
A curt i mig termini, Nabiheal haurà desenvolupat com a mínim dos biomaterials de cicatrització de ferides multifuncionals innovadors, amb propietats antimicrobianes, antibiofilm, antiinflamatòries, de reepitelització i d'alliberament controlat, utilitzant tecnologies de fabricació assequibles basades a la UE.
Consorci internacional
Nabiheal, acrònim de "Biomaterials Nanoestructurats Antimicrobians per a la Cicatrització de Ferides Complexes", està finançat pel programa Horitzó Europa de Recerca i Innovació. Té un pressupost total de gairebé 5 milions d'euros per a quatre anys.
El consorci interdisciplinari, amb membres de 7 països, combina coneixements especialitzats en diferents àrees, com síntesi i caracterització de biomaterials, biocompatibilitat i seguretat, aspectes normatius i ètica, o desenvolupament i escalat de productes per a la cicatrització de ferides.
Al projecte hi participen 8 institucions acadèmiques i 6 empreses. A més de l'equip coordinador, dirigit per Nora Ventosa, de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i del CIBER, hi participen el grup CIBER de la Universitat d'Extremadura i la Universitat de Cantàbria; el CSIC; Nanomol Technologies S.L. (NT); Bioiberica S.A.U (BIO); Histocell S. L (HCELL); la Universitat de Granada (UGR); Asphalion (ASPH); d'Alemanya, MyBiotech GmbH (MyB) i Charité-Universitätsmedizin Berlin (CH); de Croàcia, l'Institut de Recerca Mèdica i Salut Laboral (IMI); de Dinamarca, la Universitat d'Aarhus (AU); d'Israel, el Technion-Israel Institute of Technology (IT); d'Àustria, BioNanoNet Forschungsgesellschaft mbH (BNN); i d'Eslovènia, la Universitat de Maribor (UM).