01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Comunitat TEC-SALUT: projectes RIS3CAT per a la innovació en salut

Les comunitats RIS3 són agrupacions entre institucions de recerca i empreses, creades a instàncies de la Unió Europea, per definir i impulsar projectes científics en sectors estratègics en les diferents regions europees. A Catalunya, TEC-SALUT és una d'aquestes comunitats RIS3CAT. Engloba diversos projectes i compta amb la participació de diferents centres del CSIC. L'objectiu és crear un espai de col·laboració que respongui als reptes del sistema sanitari i les tecnologies de la salut.

TEC-SALUT és una comunitat RIS3CAT per a la innovació en salut. Imatge: PixaBay.TEC-SALUT és una comunitat RIS3CAT per a la innovació en salut. Imatge: PixaBay.RIS3CAT és una convocatòria emmarcada dins de l'Estratègia de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de Catalunya, com a exigència de la Comissió Europea, i finançada per la Generalitat de Catalunya amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

NANONAFRES: tractaments efectius per a les úlceres venoses

El projecte de recerca Nanonafres busca la creació d'una medicament per a la regeneració de la pell danyada per les úlceres venoses. A través d'un fàrmac d'aplicació tòpica, la solució protegeix i accelera la regeneració de la pell de la zona del cos afectada, i les nanopartícules controlen l'alliberament del fàrmac a l'àrea de l'úlcera.

“Les nanopartícules, anomenades quatsomes, fan possible el tractament per via tòpica”, explica Nora Ventosa, científica de l'ICMAB dins el projecte, i “és la primera vegada que es fan servir per tractar les úlceres”.

Gairebé el 80% de les úlceres venoses a les extremitats inferiors del cos estan associades a patologies d'insuficiència venosa. Poden trigar anys a tancar-se, i no hi ha un tractament prou efectiu. Segons les dades de la Asociación Española de Enfermería Vascular y Heridas, les úlceres d'etiologia venosa són les més freqüents, amb uns 200.000 nous casos a l'any a Espanya. És donen entre 3 i 5 casos per cada mil persones.

Nanonafres està coordinat per l'empresa Nanomol-Technologies, spin-off del CSIC. L'ICMAB és un dels participants en el projecte, al costat de Leitat, Consorci Sanitari de Terrassa, Consorci Sanitari del Maresme, EAP Osona Sud i EBA Vallcarca. La patent és una cotitularitat entre el CSIC i el Centre d'Enginyeria Genètica i Biotecnologia de Cuba (CIGB) amb acord de llicència.

3DBONT: millorar el diagnòstic, tractament i seguiment del càncer de mama

El projecte 3DBONT està desenvolupant un prototip de taula prona per a la realització de biòpsies per tom-síntesi, en la qual s'incorporaran tecnologies d'última generació, com un sensor d'imatge de raigs-X d'alta resolució o un tub de raigs-X en el rang d'energies de mamografia (20-40 kV).

La combinació de les millores està orientada a facilitar la presa de mostres per biòpsia mamària dirigida per imatge en temps real. La reducció dels errors en el mostreig milloraria l'índex d'encerts en comptar amb imatges d'alta resolució, més precisió i major contrast. El temps i la dosi de radiació necessària (fins a 50 vegades menor que en els sistemes convencionals) també es reduirien.

Tot això redunda en una major qualitat de resultats per a l'equip mèdic i una millora en la qualitat de vida de les pacients, en reduir tant el nombre de proves com els seus efectes secundaris, com el síncope vasovagal (desmais) o les lipotímies.

“El nou equip busca assistir a l'equip mèdic en els processos de biòpsia mamària per al diagnòstic del càncer de mama, reduint els temps d'examen i la dosi de radiació per aconseguir una detecció precoç i ràpida de micro-calcificacions (signe incipient del desenvolupament d'un càncer de mama)”, explica Ricardo Martínez, enginyer científic de l'IMB-CNM-CSIC.

El càncer de mama és un problema a la salut actual, ja que representa el 19% de les morts per càncer entre les dones. Segons el Pla Director d'Oncologia de Catalunya, una de cada deu dones patirà aquesta malaltia al llarg de la seva vida.

L'IMB-CNM (CSIC) contribueix en aquest projecte amb el desenvolupament de l'electrònica de control dels diferents blocs del sistema de biòpsia. El sistema de control s'ha implementat fent ús d'un dispositiu tipus FPGA d'última generació que incorpora un microprocessador ARM9 capaç de dotar el sistema de la capacitat i velocitat de processament necessàries.

Aquest projecte té prevista la seva finalització a la primavera del 2020, després de finalitzar la fase de validació del prototip final, que només podrà convertir-se en un equipament mèdic un cop s'hagi superat amb èxit les fases d'industrialització i validació regulatòria. 3DBont compta amb la participació de IFAE, Parc Taulí, Idneo Technologies S.L. i Baldomero Ventura S.L., que actuen també com a coordinadors del projecte.

Altres projectes RIS3CAT: