Un equip d'investigadors del CSIC ha desenvolupat un procés físic-químic per obtenir niobi i tàntal, dos dels minerals més utilitzats en l'electrònica, a partir dels residus d'una mina d'estany a Ourense. El procediment es podria aplicar a altres jaciments per a l’extracció d'aquests metalls i també per netejar zones on queden residus d'altres explotacions mineres.
El projecte “Advanced Lipid nanostructures to Overcome Blood-Brain-Barrier” busca dissenyar partícules nanomètriques per regular la permeabilitat de la barrera hematoencefàlica i tractar amb eficàcia les malalties del sistema nerviós central (SNC), com l'alzheimer. La investigació està liderada per Olga López, de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), i Mercedes Balcells, del MIT.
Una nova tècnica permet estudiar amb més precisió la interacció entre sistemes moleculars i la seva adaptació a canvis de l'entorn. Podria tenir diverses aplicacions, des del disseny de sensors moleculars fins a l'estudi dels orígens de la vida.
Científics han desenvolupat aquest nou mètode que serviria per a aplicacions microelectròniques i biomèdiques, incorporant molècules de manera ordenada "a la carta". El treball, liderat pel CSIC, s'ha publicat a la revista Advanced Materials. Els segments d'ADN s'acoblen entre ells com a peces de 'lego' i es poden fer servir com a "adhesiu" per acoblar altres molècules funcionals o nanomaterials.
Al IQAC-CSIC estan dissenyant sistemes lipídics avançats per a aplicacions en la pell. En el seu últim experiment, han obtingut mapes químics de mostres de pell en els quals es pot veure el nivell de penetració dels agregats de molècules.
Imitar la química de la natura per a processos químics eficients i sostenibles. Aquest és l'objectiu de CarbaZymes, el projecte europeu en el marc del programa H2020 que va celebrar una reunió de treball amb la Comissió Europea fa uns dies a Brussel·les.
Permet construir molècules orgàniques en condicions prebiòtiques a partir d'altres més petites, de forma molt selectiva i efectiva sense utilitzar dissolvents orgànics. El mètode, presentat a Nature Chemistry, utilitza enzims modificades per "enginyeria de proteïnes".
Experts en ecologia química de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC han participat en un estudi que descobreix el primer cas conegut de mimesi agressiva d'un pugó cap formigues. En el treball han descobert que el pugó mimetitza l'olor de les larves de formigues per aconseguir ser transportat al formiguer, on s'alimenta de les larves.
Investigadors de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC i de l'IRB Barcelona han aconseguit desenvolupar un nanosensor usant únicament petits segments d'ADN, mitjançant una tècnica puntera coneguda com papiroflèxia (origami) d'ADN. Té unes mides de 100 nanòmetres: mil vegades més petit que un bacteri. Es necessitarien milions de sensors com aquest per omplir l'orifici d'una agulla de cosir.