01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Un projecte persegueix reactivar el sector industrial de la llana

Investigadors del CSIC participen en un projecte europeu Life per desenvolupar una planta pilot que permeti un rentat de llana en circuit tancat, més econòmic i sense residus, i que recuperi els sub-productes de la llana d'interès comercial.

Rentat de llana en una fàbrica.Rentat de llana en una fàbrica.En la producció de llana, la fase de rentat té com inconvenients una gran despesa d'aigua i una alta càrrega de contaminants (detergents i residus de la llana) que van a parar a l'aigua residual, el tractament és molt complex i costós. Per cada kg de llana neta, es produeixen al voltant de 17 litres d'aigües residuals, amb una elevada càrrega contaminant (matèria orgànica, un important contingut en detergents i una quantitat variable de micro-contaminants).

"La gran despesa d'aigua i la normativa vigent, molt estricta quant a contaminació, ha fet que moltes de les empreses de llana que existien a Espanya ia Europa s'hagin desplaçat a altres països", explica Maria Luisa Coderch, professora d'investigació del CSIC a l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC). "El rentat aquós de la llana, única tecnologia disponible actualment, suposa la generació d'aigües residuals amb gran càrrega contaminant. En aquest sentit, les poques empreses europees de rentat de llana existent tenen serioses dificultats per sobreviure en el mercat global, ja que els elevats costos de tractament dels efluents les fa poc competitives ".

Amb l'objectiu de trobar un procés més competitiu que pugui reactivar aquest sector en declivi, investigadors de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC i del centre tecnològic LEITAT, en cooperació amb les empreses RMT i Peinaje del Rio Llobregat, estan col·laborant en el desenvolupament d'una planta pilot que permeti un rentat de llana més econòmic i que no generi aigües residuals.

El projecte, que respon a l'acrònim de WDS (d'Eco-Efficient Dry Wool Scouring with Total By-Products Recovery), va sorgir a iniciativa de l'empresa RMT. Coordinat pel centre tecnològic LEITAT, el projecte té un pressupost de 3 milions d'euros, dels quals el 50% està aportat per la UE, en el marc del programa Life, que finança projectes de preservació del medi ambient i que contribueixen a la aplicació de la política i el dret en matèria mediambiental.

Tancat i sense abocaments residuals

El procés que estan desenvolupant és un circuit tancat de rentat en sec, basat en l'ús de dissolvents, per la qual cosa la despesa en aigua quedaria reduït en un 90% respecte al sistema convencional de rentat. El projecte se centra en maximitzar l'eficiència de recuperació dels diferents components de la llana d'esquilada: llana, lanolina, i pols de llana i obtenir així subproductes valuosos com la lanolina i la pols seca.

Maria Luisa Coderch, que coordina el grup de l'IQAC participant en el projecte, explica: "La lanolina té un alt valor afegit en el mercat i la pols de la llana és coneguda com un bon fertilitzant d'alliberament lent i ric en potassi. El greix de llana (lanolina) i la pols de llana seran recuperats evitant, d'aquesta manera, la seva descàrrega en els efluents residuals i eliminant la necessitat dels complexos i cars tractaments de les aigües residuals."

Els científics han calculat que s'obtindria una reducció en el cost d'un 40%

El rentat en sec de la llana permet a més, diuen els científics, obtenir una llana més blanca, amb menor contingut gras (la lanolina s'extreu gairebé íntegrament) i amb una fibra més oberta, el que dóna un aspecte més suau i esponjós.

No és la primera vegada que es planteja l'ús de dissolvents per al rentat de la llana, encara que és una opció que no s'acabava d'implementar perquè els mateixos dissolvents suposen un problema de contaminació. La novetat d'aquest projecte està en el tipus de planta pilot que es vol dissenyar: totalment tancada, on els dissolvents es reutilitzin i no s'aboquin residus (de manera que el risc ambiental desapareix).

Els científics han calculat que s'obtindria una reducció en el cost d'un 40%, el que inclouria la reducció en aigua i energia, la reducció en gestió de residus, i els possibles beneficis d'ingressos per la venda de subproductes (lanolina i pols de llana).