El projecte SEAREG està desenvolupant una metodologia estàndard que permeti impulsar el creixement de macroalgues en substrats artificials amb algues del gènere Cystoseira, ”sembrant-les” en estructures que imiten els esculls naturals.
Un equip de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM-CSIC) treballa en un mètode per descontaminar i recuperar compostos orgànics de medis aquosos industrials fent servir una xarxa MOF d'imidazolats (compostos derivats de l'imidazol) com a zeolites. Aquestes partícules són capaces d'autoorganitzar-se per formar membranes flotants. La tecnologia, amb sol·licitud de patent prioritària europea, està disponible per a demostració a nivell de laboratori.
Al CENIM treballen per recuperar i reutilitzar metalls clau de les bateries. Un dels seus procediments permet obtenir níquel, cobalt i liti amb rendiments i puresa molt elevats. Un altre procediment, també desenvolupat pel mateix equip, recupera el liti dels electròlits en forma de sals de manera més senzilla, amb una despesa energètica notablement menor i un menor impacte ambiental.
Geociències Barcelona està estudiant com l’augment de les temperatures i les sequeres en el Pirineu Català poden alterar l’equilibri hidrogeològic de coves, cavernes i grutes. Per fer-ho, analitzaran les perles de caverna, unes formacions calcàries que han estat, fins la data, pràcticament inexplorades. És una recerca exploratòria d’un patrimoni natural pràcticament desconegut.
Un dels tumors cerebrals més agressius, el glioblastoma multiforme, continua sent un gran repte per la resistència a les teràpies convencionals i les altes taxes de recurrència. La spin-off LabsinLove, creada per l'ICMAB-CSIC i la Universitat de Granada, pretén revolucionar el seu tractament mitjançant la teràpia per captura de neutrons de bor (BNCT, per les sigles en anglès).
La spin-off FlexiiC té com a objectiu el disseny de solucions system-on-chip (SoC) aplicades a sistemes intel·ligents i Internet of Things, i reinventar el món de l'electrònica mitjançant una tecnologia orgànica i flexible revolucionària, que possibilitarà una nova generació de sensors i circuits processats amb tintes funcionals a baixes temperatures sobre substrats sostenibles. És un èxit de la transferència tecnològica de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), orientat a solucionar els reptes socials de l'actualitat.
Investigadors del CSIC a l'IMB-CNM han desenvolupat un nou mètode de fabricació de Qubits semiconductors mitjançant tecnologies basades en copolímers en bloc. El procés és més accessible i econòmic, mantenint els mateixos avantatges que altres Qubits que es fabriquen a un cost més elevat.
Un equip de recerca ha descobert els mecanismes moleculars que expliquen com els pegats de cel·lulosa bacteriana estimulen la regeneració de ferides en plantes. El procés, expliquen, requereix activar simultàniament les vies de resposta hormonals i de defensa. La troballa té implicacions per a les pràctiques agrícoles.
Ha estat desenvolupat per Marsi Bionics, empresa de base tecnològica sorgida del CSIC, amb la col·laboració estreta de 15 investigadors del CSIC i 30 professionals sanitaris de quatre hospitals. El prototip, que està pendent del marcatge CE previ a la seva comercialització, es pot utilitzar tant al domicili com a exteriors, i permetrà la integració de nens afectació de marxa. Es comercialitzarà en propers mesos.
- Una nova proteïna degradadora de gluten podria permetre un millor maneig de la celiaquia
- Proven "in vivo" en fase preclínica un compost químic que redueix la metàstasi en càncer de mama
- Un projecte avalua l'impacte climàtic de les preses i en quins casos és millor (o no) eliminar-les
- Per què les paneroles han conservat un gen triplicat durant 350 milions d'anys?
- Cercant sistemes d'emmagatzematge d'energia més econòmics i eficients per a les renovables