El Consell Superior d'Investigacions Científiques participa a Expoquimia, el Saló Internacional de la Química, entre el 14 i el 18 de novembre de 2011 al Recinte Firal de Gran Via, a Barcelona. El CSIC presenta al Saló l'estat dels seus últims treballs d'interès per al sector empresarial.
Investigadors de l'Institut de Productes Lactis d'Astúries (IPLA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han patentat l'ús de soques de bifidobacteris productores de baixes quantitats d'àcid acètic, el que fa possible l'ús d'aquests bacteris probiòtics en la fermentació de aliments funcionals.
Investigadors del Centre Nacional de Microelectrònica del CSIC han desenvolupat, en el marc del projecte europeu HYSYS, ja finalitzat, un sensor d'hidrogen de baix cost i més segur que els actuals. És un exemple de desenvolupament de components innovadors i de baix cost. Els resultats del projecte, que va comptar amb 28 socis, es van integrar en dos prototips de cotxe elèctric.
Científics de Bioglane, una spin-off del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), mostren a la revista British Journal of Nutrition que l'iminosucre D-fagomina usat com a agent funcional rebaixa els nivells postprandials de glucosa en sang i modula de manera selectiva l'adhesió bacteriana.
El CSIC i les empreses Hero i Ingenasa porten al mercat, amb èxit, un nou mètode ELISA, basat en anticossos, per detectar la presència de llet en aliments desenvolupat íntegrament a Espanya. Encara que no és el primer sensor del seu tipus, la seva novetat rau en una gran sensibilitat de detecció i un ús més ràpid i senzill que altres mètodes disponibles.
L’Instituto de Ganadería de Montaña (IGM), centre mixt del CSIC i de la Universitat de Lleó, acaba d'acreditar part dels laboratoris del Departament de Nutrició i Producció de Herbívors d'acord a la Norma Internacional ISO / IEC 17025:2005. D'aquesta manera, es converteix en un laboratori amb acreditació oficial per poder realitzar anàlisis de pinsos destinats a l'alimentació de bestiar.
Una investigació realitzada per investigadors del CSIC, de l'Institut Marques i de la Universitat de la Corunya ha analitzat la presència de contaminants disruptors endocrins en la llet materna d'un grup seleccionat de 69 dones de Catalunya (34) i de Galícia (35).
Un grup d'investigadors del CSIC a l'Estació Experimental del Zaidín, a Granada, ha desenvolupat un mètode per identificar oliveres a través del seu pol·len. Es tracta d'un mètode d'anàlisi genètica, interessant per a moltes aplicacions en les que no és possible comptar amb teixits de l'arbre i cal identificar la seva varietat a través del pol·len o de les restes d'ADN presents en alguns tipus de mostres.
A Matgas, agrupació d'interès econòmic creat per l'empresa Carburos Metálicos, el grup Air Products, el CSIC i la UAB, s'investiga per convertir les emissions de CO2 en un recurs. Aquest gas, un dels principals causants de l'efecte hivernacle, té aplicacions en el tractament d'aigües, en l'alimentació, en l'obtenció de plàstics o de materials d'alt valor afegit.
- Una cobertura alimentària natural evita la formació d'acrilamida en els aliments
- ¿Com estimular els limfòcits contra el càncer?
- El primer ferment autòcton comercial per al Cabrales
- Central de biomassa vegetal per generar electricitat i biooli millorat
- Sensor ultrasensible de mercuri per analitzar l'aigua de forma senzilla i ràpida