L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) va celebrar la segona edició de l'Innovation Day: Chips de km 0, un esdeveniment que cerca reunir empreses, investigadors i altres agents del sector per establir contacte i possibles aliances que permetin el desenvolupament d'una electrònica espanyola i europea.
FutureVoltaics està desenvolupant VECTHOR, un nou tipus de sistema solar fotovoltaic basat en panells solars bifacials verticals i reflectors especialment dissenyats (a la imatge).
FutureVoltaics, creada gràcies al suport del programa DINAMIZA de la Vicepresidència d'Innovació i Transferència del CSIC (VIT-CSIC), sorgeix de Instituto de Micro y Nanotecnología (IMN-CNM,CSIC). L'empresa desenvolupa sistemes fotovoltaics optimitzats per a moments poc assolellats. L'empresa està desenvolupant VECTHOR, un nou sistema fotovoltaic optimitzat per obtenir la màxima producció en moments d'alta demanda energètica, i minimitzar així la necessitat d'emmagatzemar l'energia produïda i obtenir més rendibilitat. L'entrada del CSIC permet tenir un impacte directe en el foment de l'ús de fonts d'energia renovables i així assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
En el cas de l'spin-off Hybrims S.L, l'empresa està desenvolupant el dispositiu MAGAS per millorar el diagnòstic de càncer, a partir de tecnologia de l'Instituto de Física Corpuscular (IFIC) i la Universitat de València.. El dispositiu MAGAS permet per primera vegada seleccionar durant la biòpsia de càncer, i en temps real, les parts més actives dels tumors i els ganglis sentinella. L’objectiu és reduir el risc d’errors.
La tercera empresa és Aiquos S.L. creada amb tecnologia generada conjuntament per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC (IMB-CSIC) i la University of Zurich. Ofereix una solució pionera basada en l'ús de xarxes neuronals a IA amb microxips sensors per a la monitorització i el control analític total de qualsevol mitjà aquós. S'espera que tindrà un impacte rellevant en àrees crítiques com són la gestió i la conservació de l'aigua.
Aquests tres projectes d’empresa han estat recolzats i impulsats per l’equip de la Vicepresidència d’Innovació i Transferència del CSIC (VIT-CSIC), així com la posada en marxa d’aquest nou procediment.
El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), depenent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha publicat un catàleg que recopila un centenar de tecnologies punteres en àrees del coneixement com l'agricultura, la biotecnologia, l'energia i les humanitats, entre d'altres.
30 anys d'R+D CSIC
Les empreses basades en el coneixement ajuden a portar els resultats científics dels centres de recerca al mercat i la societat. Fa 30 anys no n'existia cap al CSIC. Des del 1999, la institució ha impulsat unes 170 empreses, de les quals al voltant del 60% segueixen actives.