El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), depenent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha publicat un catàleg que recopila un centenar de tecnologies punteres en àrees del coneixement com l'agricultura, la biotecnologia, l'energia i les humanitats, entre d'altres.
El catàleg de tecnologies del CSIC, el dia de la presentació. Imatge: CSIC
D'accés obert, el catàleg reuneix tecnologies que es troben en un avançat nivell de desenvolupament, plantegen enfocaments innovadors i ofereixen avantatges davant dels ja comercialitzats, cosa que els situa en una posició destacada per transferir-los al mercat amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament de la societat.
La presentació del catàleg va tenir lloc el 25 d'abril passat, a l'espai Converge, el hub d'innovació oberta del CSIC, amb la presència de la presidenta de la institució, Eloísa del Pino; i la directora de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), Aida Fernández.
La presidenta del CSIC va destacar la importància que les institucions públiques i privades duguin a terme una estratègia de protecció de la propietat intel·lectual i industrial per impulsar la innovació i la transferència del coneixement. "La protecció d´una invenció concedeix als investigadors seguretat, és essencial en l´acompanyament de la idea al mercat i és un instrument clau per al foment de la col·laboració amb empreses", va assenyalar Eloísa del Pino. A més, ha recordat que el CSIC és la primera entitat espanyola sol·licitant de patents, ja siguin espanyoles, europees o internacionals, des de fa més de dues dècades.
“El catàleg recopila un centenar de tecnologies innovadores i disruptives desenvolupades per la institució, protegides majoritàriament mitjançant un títol de protecció industrial o intel·lectual, amb nivells de maduresa alts i amb avantatges davant de les tecnologies que actualment s'estan comercialitzant o en desenvolupament, cosa que les situa en una posició destacada per ser transferides a empreses que participin en la seva arribada al mercat”, va explicar Ana Castro, vicepresidenta d'Innovació i Transferència (VIT) del CSIC.
Alguns exemples rellevants de les tecnologies recollides pel catàleg van des d'un equip compacte, digital i d'alta precisió per avaluar in situ la seguretat d'instal·lacions de canonades d'acer fins a hidrogels híbrids que serveixen per obtenir cultius cel·lulars en 3D més eficients, el disseny de teràpies avançades basades en cèl·lules CAR-T o varietats vegetals més sostenibles i resistents a la sequera.
Altres projectes destacats són el desenvolupament de sensors electroquímics de baix cost per monitorar la qualitat de l'aigua i detectar contaminants en aigües superficials i imants de ferrita magnètica per a l'emmagatzematge d'energies renovables, com a alternativa més eficient i sostenible als basats en terres rares.
En alimentació, el CSIC ha desenvolupat un mètode microbià per produir urolitines d'utilitat com a nutricèutics, i a l'àrea de ciències humanes i socials s'ha presentat un recorregut panoràmic, virtual i interactiu per diferents espais d'interès turístic i cultural.
Accés al catàleg a través d'aquest enllaç.
Contacte: