01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Impulsant la microelectrònica: casos d'èxit i perspectives en innovació

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) va celebrar la segona edició de l'Innovation Day: Chips de km 0, un esdeveniment que cerca reunir empreses, investigadors i altres agents del sector per establir contacte i possibles aliances que permetin el desenvolupament d'una electrònica espanyola i europea.

Mostra de prototips i línies de recerca en la jornada de l'Innovation Day. Fotografia: Núria AguadéMostra de prototips i línies de recerca en la jornada de l'Innovation Day. Fotografia: Núria Aguadé

 

La jornada va comptar amb més de cent setanta persones que provenen d'empreses, agrupacions empresarials, agents lliures i personal investigador. Totes elles van poder presenciar dos debats i sis xerrades, en què es va parlar de l'evolució del sector de la microelectrònica en els darrers anys, les necessitats de formació, a què es destina el finançament rebut o la importància de la transferència per millorar les col·laboracions entre indústria i investigació.

La segona edició de l'Innovation Day: Xips de km 0 de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) es va celebrar el 27 de novembre a l'hotel Exe Campus de Cerdanyola del Vallès entre les 9.00 hi les 17.00 h .

Al primer debat hi van participar Luis Fonseca, director de l'IMB-CNM i professor de recerca del CSIC; Jaume Martorell, Vicepresident de la Societat Espanyola per a la Transformació Tecnològica, del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública; Thomas Kallstenius, coordinador d´Activitats d´IMEC Espanya; Roger Costa, encarregat de Projectes Estratègics a la Direcció General d'Indústria de la Generalitat de Catalunya; i José Antonio Garrido, Professor de Recerca ICREA a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i representant de la proposta Lab-to-Fab Innofab.

Tots ells van destacar el gran moment que viu la microelectrònica gràcies a la quantitat de professionals que la conformen i a l'arribada de diverses vies de finançament, a través de projectes estratègics, com ara el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència PERTE Chip o l'European Chips Act . També van reafirmar la necessitat de continuar creixent, a través de l'arribada de noves empreses o la creació de noves instal·lacions de fabricació de dispositius semiconductors, com el centre tecnològic de preproducció de xips amb materials avançats Innofab, l'interès dels quals secunden entitats com l'IMB-CNM-CSIC, l'ICN2, l'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona (ICFO), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) o el Sincrotró Alba , i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta línia, Martorell va ressaltar que “és primordial treballar en la identificació de projectes clau com a IMEC, que són essencials per desenvolupar i consolidar l'ecosistema de la microelectrònica a Espanya i formar part de l'europeu”.

La complicitat i el bon tracte entre acadèmia i indústria són dues de les claus per millorar la col·laboració. Per això, es van exposar quatre casos d'èxit en què van participar Germán Vergara, director tècnic de New Infrared Technologies, NIT; Rosendo Garganta, Fundador i CEO de Devicare; Miguel Ángel Pérez, Director d'Innovació i Transformació Digital a Fagor Electrònica; i Alberto Hernández, Director científic d'Arrays for Cell Nanodevices, A4cell. Hi van presentar els seus nous dispositius, molts d'ells creats a partir d'idees recolzades per investigacions de l'IMB-CNM ja fos a nivell de disseny microelectrònic com de fabricació recorrent a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació. Els exemples van cobrir un espectre ampli d'empreses, grans, mitjanes i petites, i van destacar el durador de diverses col·laboracions

Vergara va ressaltar que la relació entre l'empresa i l'institut havia estat sempre molt bona els més de vint anys de col·laboració i va afegir, amb to humorístic, que “l'única diferència és que vosaltres sou del Barça i nosaltres del Reial Madrid”.

Daniela Bassignana, responsable de projectes en D+T Microelectrònica A.I.E. i de gestió de qualitat ISO de la Sala Blanca de l'IMB-CNM, va destacar què és essencial per impulsar la col·laboració professional entre investigació i empreses. “Una bona gestió és igual a una gestió de qualitat”, va indicar sobre la certificació ISO9001, que suposa un èxit en aquestes col·laboracions i acredita l'IMB-CNM com a centre compromès que ofereix ajudes i millores contínues a les empreses.

Gonzalo Murillo, Premi Nacional de Recerca per a Joves 'Ángela Ruiz Robles' en Transferència de Tecnologia el 2023, investigador de l'IMB-CNM i cofundador de la spin-off Energiot, va explicar les que considera les seves claus de l'èxit en l'emprenedoria: “Envoltar-se de bons companys de viatge, deixar d'intentar vendre el producte al client i centrar-se a entendre les necessitats per proposar solucions en base a això, treure el producte del laboratori i tastar-lo a l'exterior”.

Costa, en qualitat de representant de l'Aliança de Semiconductors i Xips de Catalunya, va comentar la importància de col·laborar a través de l'Aliança de Semiconductors Europea, que té com a objectiu “intentar unir forces per estar més en contacte amb el nostre govern. i els cossos europeus per ajudar-los a entendre el nostre ecosistema i les seves capacitats, consensuant accions amb altres regions amb interessos semblants”.

Kallstenius va destacar l'ambiciós de l'aposta d'IMEC per Màlaga ja que serà la primera vegada que duguin a terme una planta de producció fora de Bèlgica i va agrair el suport de les autoritats espanyoles a diferents nivells. sòlides de col·laboració amb l'ecosistema espanyol, ja que una planta de l'envergadura prevista prendrà uns quants anys.

Fonseca va emplaçar finalment els diferents actors de la taula a treballar per definir una cadena de valor entre els agents actuals i futurs de l'ecosistema de fabricació de manera que les aportacions de cadascú es complementin adequadament.

Col·laboració i formació: peces clau per al desenvolupament del sector microelectrònic

La jornada va comptar amb Ana Castro, Vicepresidenta d'Innovació i Transferència del CSIC, per presentar el Converge del CSIC, que connecta investigadors amb empreses i impulsa la innovació oberta.

Un altre factor clau d'aquest desenvolupament i consolidació és perquè la inversió en microelectrònica supera amb diferència la de qualsevol altre sector en els últims anys. Està prevista una inversió pública de 12.250 milions d'euros entre el 2022 i el 2027 a través del PERTE Chip a Espanya i 43.000 milions d’euros d’inversió pública i privada a tot Europa per l’European Chips Act.

Cecilia Jiménez, investigadora científica de l'IMB-CNM i cofundadora d'AIQUOS, va moderar una taula rodona on es van debatre les necessitats del sector. Hi van participar Núria Barniol, Coordinadora UAB del Màster en Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic; Albert Casas, Responsable Comercial i Director de la Divisió de Microelectrònica a INCORPORATECHNO Group; Montserrat Guàrdia, Chief People & Culture Officer a IDEADED i Presidenta del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya; Gonzalo Murillo i Carles Oriach, Director d'estratègia i desenvolupament de l'empresa Monocrom.

La temàtica del debat va girar al voltant de la pregunta “hi ha una oferta de formació acadèmica suficient per crear professionals?”. Per respondre-la, es va parlar sobre la creació del Màster Universitari en Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic i les formacions professionals impartides a través del grup INCORPORATECHNO. Barniol va comentar l'èxit en innovació que suposa “haver creat un màster professional de microelectrònica amb professionals de quatre universitats públiques catalanes i de l'IMB-CNM-CSIC” i va remarcar que “les empreses tenen una forta vinculació, ja que participen al comitè assessor, orienten els estudiants i els donen a conèixer les seves necessitats”. Per la seva banda, Casas va destacar com n'és d'important “seguir formant professionals en actiu per permetre'ls pivotar al sector a través de cursos de formació tècnica”. “Una gran oportunitat per fer-ho és oferir microcredencials als treballadors”, va puntualitzar Guàrdia.

Van coincidir que és igual d'important atraure nous treballadors i retenir els que ja es tenen. Per això, es va parlar de la importància de donar bones oportunitats laborals i conciliar tant el salari monetari com les condicions. Oriach va remarcar que “hi ha d'haver plans de carrera clars, perquè la persona sàpiga com pot progressar dins de l'empresa i totes les oportunitats que pot tenir”.

Xips de km 0: impacte positiu i diversitat d'aplicacions

"Estem molt satisfets del resultat de l´Innovation Day: Xips de km 0. L´objectiu de la jornada és donar visibilitat al´impacte positiu dels nostres resultats de col·laboració amb l´empresa en aplicacions tan diverses com medicina, ciències de la vida o energia", va indicar el director de l'IMB-CNM al final de l'esdeveniment. "Sens dubte, aquests testimonis de 'clients' satisfets són els millors ambaixadors de l'abast divers de la tecnologia de semiconductors, en general, i de la de quilòmetre zero en particular", va concloure.

Comunicació IMB-CNM