Dim05212024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Tensioactiu i antioxidant: dos a un sol compost

Tensioactiu i antioxidant: dos a un sol compost

Partint de gal·lats d'alquil, com els antioxidants alimentaris E310, E311 i E312, el CSIC ha patentat uns derivats d'aquests compostos que, a més de mantenir la capacitat antioxidant, presenten propietats tensioactives. Els compostos podrien aplicar-se a cosmètics, productes d'higiene personal i de protecció solar, aliments, fàrmacs i agroquímics. Es busquen socis industrials per a la llicència de la patent.

Aquests derivats de gal·lats d'alquil son útils com a antioxidants i tensioactius, especialment efectius per les micel·les que generen.Els gal·lats d'alquil, èsters derivats del producte natural àcid gàl·lic, són compostos fenòlics amb una important activitat antioxidant. El gal·lat de propil (E-310), el gal·lat de octil (E-311) i el gal·lat de dodecil (E-312) són sintetitzats industrialment per al seu ús habitual com a additius alimentaris.

El CSIC ha sintetitzat una sèrie de derivats de gal·lats d'alquil que a més de conservar la seva activitat antioxidant mostren activitat surfactant (tensioactius). Aquesta doble acció els converteix en antioxidants especialment efectius en emulsions i liposomes, ja que localitzant-se en l'exterior de les micel·les actuen com a escut protector dels greixos davant l'oxidació.

Per dotar els gal·lats d'alquil de propietats surfactants s'ha unit per síntesi química un carbohidrat, potenciant la naturalesa polar d'un extrem de la molècula enfront de la naturalesa hidrofòbica de la cadena alquílica del grup ester. L'ús de diferents longituds de la cadena alquílica permet modular el caràcter anfifílic d'aquests compostos, i el seu poder surfactant.

L'activitat surfactant s'ha demostrat amb mesures de tensió superficial. L'activitat antioxidant amb assajos DPPH, FRAP i assajos sobre un model d'emulsió basat en oli de peix.
 
Els derivats de l'àcid gàl·lic desenvolupats són útils com a antioxidants i com surfactants especialment efectius per formar micel·les. Té com a principals avantatges:

• Combinació d'acció surfactant i antioxidant en un sol compost, no existint productes similars en el mercat.

• La capacitat antioxidant és lleugerament inferior que la d'alguns dels seus precursors usats com additius alimentaris (E310, E311 i E312), però més gran que la d'altres excel·lents antioxidants com l’hidroxitirosol (antioxidant de l'oli d'oliva).

• Són antioxidants ideals per emulsions, més efectius en aquests casos que altres compostos amb més activitat antioxidant.

• L'estructura dels compostos assegura la protecció de la seva capacitat antioxidant en mitjans biològics, i poden exercir la seva acció antioxidant durant més temps.

• El procediment de síntesi consta únicament de quatre passos de reacció i genera rendiments notables.


Contacte:

José Ramón Domínguez Solis
Gestor de Transferencia de Conocimiento
Unidad Comercialización
Tel.: (+34) 954232349 ext 158
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.