Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Química Laboratorios Servei d'absorció percutània

Servei d'absorció percutània

El CSIC a Barcelona disposa d'un Servei d'absorció percutània, que treballa sobre mostres de pell humana i de pell de porc i seguint la metodologia experimental in vitro aprovada oficialment per l'OCDE.

Els estudis d'absorció percutània són rellevants per a sectors molt diversos, entre ells el farmacèutic, el cosmètic, la indústria química i, en general, per a qualsevol cas que interessi conèixer com s'absorbeix un compost a través de la pell i els seus efectes sobre ella.

L'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC disposa d'un servei d'absorció percutània. Els assajos realitzats en les seves instal·lacions permeten desenvolupar sistemes d'alliberament transdèrmic i de formulacions dermatològiques, així com avaluar la seguretat dels cosmètics i avaluar el risc de compostos per als quals hi ha una exposició a nivell laboral o mediambiental.

El laboratori treballa sobre mostres de pell humana i de pell de porc i seguint la metodologia experimental in vitro aprovada oficialment per l'OCDE. Els seus treballs tenen, per tant, un reconeixement internacional. Aquests assajos in vitro permeten predir l'extensió de l'absorció percutània d'un determinat compost i la distribució en els distints estrats de la pell.

"Una vegada aplicat un compost sobre la pell podem determinar al cap d'un temps quina quantitat d'aquest compost ha estat absorbit per la pell i ha passat a les diferents capes o estrats de la pell", aclareix José Luis Parra, professor d'investigació del CSIC i responsable del Laboratori. "Podem determinar el que ha estat absorbit al cap d'unes hores però també cinèticament, al cap de cada hora, per exemple."

Aquesta informació és d'interès per a productes com antiinflamatoris, per als quals interessa saber l'absorció en els temps intermedis ja que el que s'espera d'aquests fàrmacs és que actuïn al llarg de diverses hores. També, per establir la toxicitat d'un producte, abans dels estudis clínics, i saber si el compost es metabolitza o es destrueix al passar a través de les capes de la pell.

Les formulacions que s'apliquen sobre la pell poden ser líquides, semi-sòlides o sòlides. D'aquesta manera, es coneix el comportament d'una molècula aplicada tòpicament en relació amb el seu grau de penetració cutània i la influència que exerceixen distints vehicles sobre la mateixa.

L'aplicació de productes per via tòpica és una estratègia alternativa apropiada per evitar algun dels efectes indesitjables que comporta l'administració oral o quan es desitja aplicar un fàrmac amb una diana clarament definida en algun dels compartiments cutànis (estrat corni, epidermis o dermis). Els assajos d'absorció percutània són molt útils per dissenyar la formulació més apropiada abans de passar a les fases d'assajos clínics, en el cas de fàrmacs, i per contribuir al coneixement de la seguretat del producte per part del consumidor (sector cosmètic).

Exemples de productes i situacions en els quals poden ser necessaris els estudis d'absorció percutània són, entre altres, els fàrmacs d'aplicació dèrmica, cosmètics, productes que s'apliquen a través de pegats (sector farmacèutic i veterinari) o compostos d'ús habitual en la indústria per als quals cal establir la seva possible toxicitat (estudis de seguretat laboral i protecció de treballadors).

Modalitats d'assaig absorció percutània

Algunes modalitats d'estudis d'absorció percutània en aquest laboratori són:

  •     l'assaig convencional in vitro usant pell de porc (temps d'exposició: 24 h);
  •     l'assaig convencional in vitro usant pell humana (exposició 24 h);
  •     cinètica d'un compost aplicat tòpicament (fluid Receptor);
  •     cinètica compartimental d'un compost aplicat tòpicament (SC, Epidermis, Dermis i Fluid receptor);
  •     distribució per compartiments d'un compost aplicat tòpicament in vivo;
  •     simulació de l'absorció percutània utilitzant pell in vitro prèviament modificada ("strippings", dissolvents o SLS). S'intenta mimetitzar el comportament d'una pell amb psoriasi o èczema, amb una barrera cutànea compromesa, en el procés d'absorció percutània.
  •     assajos de dermatofarmacocinètica usant la tècnica de "stripping"; prospecció sobre la bioequivalencia de compostos d'aplicació tòpica.

 

Més informació:

Servicio de Absorción percutánea
Ma Luisa Coderch
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Telf. 934 00 61 00