Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Ceramides naturals de la llana per restaurar la protecció de la pell

Ceramides naturals de la llana per restaurar la protecció de la pell

Un grup d'investigadors del CSIC ha desenvolupat un mètode per extreure els lípids interns de la llana, un producte que conté una alta concentració de ceramides de molts tipus i molt similars a les humanes, i que podria aplicar-se al tractament de problemes de la pell com l'atopia.

La pell humana té entre 30 i 40 tipus de ceramides que formen, juntament amb altres lípids, una barrera protectora en la seva capa més superficial (l'estrat corni). És gràcies a aquesta barrera que s'evita la pèrdua d'aigua i l'entrada de partícules estranyes, com els contaminants. L'exposició excessiva a compostos com els tensioactius dels sabons o el contacte amb substàncies irritants acaben per deteriorar aquest efecte barrera, el que pot degenerar en problemes de pells sensibles, atòpiques, èczemes...

En alguns d'aquests casos és molt complicat restaurar l'efecte barrera de la pell, més inclús si l'exposició als agents causants no es pot interrompre, i s'acaba recorrent a tractaments amb cortisona, que tracten el símptoma però no van a l'arrel del problema.

Per restaurar l'efecte barrera, una de les solucions és aportar a la pell noves ceramides. No obstant això, els productes que actualment es troben al mercat contenen un tipus o, com a màxim, dos tipus de ceramides, que és el que normalment es pot obtenir per la via de la síntesi química o la biotecnologia.

Un grup d'investigadors de l'Institut de Quimica Avançada de Catalunya del CSIC ha desenvolupat un mètode per extreure els lípids interns de la llana, un producte que conté una alta concentració de ceramides de molts tipus que són, a més, molt similars a les ceramides que es troben en les ungles, els cabells i la pell humanes.

Proves realitzades sobre voluntaris sans han pogut demostrar que aquests lípids, estructurats en liposomes, tenen un efecte reparador i protector de la pell, afavoreixen la funció barrera i augmenten la hidratació cutània. "Després de deu dies d'aplicació, vam veure que en els voluntaris que havien usat els nostres lípids, l'aplicació de tensioactius del sabó danyava menys la pell", explica Luisa Coderch, investigadora del CSIC i líder del projecte. Aquesta experta afegeix que, com es tracta d'un producte molt ric en ceramides, actualment estan estudiant la viabilitat del producte com a tractament de pells malaltes, com atòpiques o psoriàtiques, que tenen una manca d'aquests compostos.

Procés ambientalment net

Els lípids interns de la llana tenen una composició molt rica en colesterol, àcids grassos i ceramides. Aquests lípids interns normalment no s'aprofiten (de la llana normalment s'extreu la lanolina) i tampoc hi ha un procediment per a la seva extracció. El mètode desenvolupat pels investigadors del CSIC es basa en l’ús de fluids supercrítics, un tipus d'extracció ambientalment respectuosa que té un bon rendiment i no genera residus contaminants.

El procés s'aplica a la llana rentada, de la qual ja s'ha extret la lanolina, i permet obtenir un producte molt ric en ceramides a un cost entre quatre i sis vegades menor que el cost d'obtenir un producte similar a través de la biotecnologia o la síntesi. Es tracta efectivament d'un procediment econòmicament rendible perquè si bé és veritat que les instal·lacions de fluids supercrítics són cares, aclareix Maria Luisa Coderch, el mètode requereix poca energia, la matèria primera (la llana) és barata i, si no es disposa de les instal·lacions, hi ha centres que fan extraccions amb supercrítics a demanda de les empreses. La llana resultant es pot seguir utilitzant en el processament tèxtil, encara que s menys suau que la que conserva els lípids interns.

Contacte:

Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
Institut de Química Avançada de Catalunya
Isabel Massip
93 400 61 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.