Desenvolupen una metodologia per monitorar contaminants a gran escala en aigües d’espais naturals
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
06 Mai 2022

Ha estat aplicada en 21 espais naturals classificats com a Àrees Importants per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat (IBA) a Espanya, en el marc del projecte Libera. Ha permès detectar 59 contaminants de diferents tipus i permetrà avaluar l'impacte potencial d'aquesta amenaça ambiental sobre la fauna dels ecosistemes aquàtics.
Dades de salinitat satel·litals milloren la predicció de la circulació marina a l'Àrtic
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
28 febrer 2022

La salinitat del mar influeix en la densitat de l’aigua, pel que qfcera a la circulació oceànica i al clima global. Els científics han incorporat les dades de salinitat del mar obtingudes a partir de les mesures del satèl·lit SMOS a un model de predicció de l’Àrtic.
Desenvolupen una eina per entendre com interaccionen els microbis marins
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
13 Des 2021

Permet millorar les prediccions sobre com interaccionen els microbis marins i es podria aplicar en estudis sobre canvi climàtic, bioremediació i també en altres camps com ara la medicina o l'agricultura. Ho ha desenvolupat un equip internacional liderat per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.
Mixotrofia, una estratègia alimentària clau si hi ha desequilibri de nutrients
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
28 Des 2021

Els organismes mixòtrofs combinen dues formes d'alimentació: poden fer la fotosíntesi i capturar preses. Segons un nou estudi de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC (ICM-CSIC), aquesta estratègia mixta pot afavorir la producció de recursos marins quan falten nutrients o l’activitat humana en modifica la disponibilitat.
Arrenca MINKE, un projecte europeu que busca millorar la qualitat de les dades oceanogràfiques
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
12 Ago 2021

La qualitat de les dades és clau per desenvolupar polítiques mediambientals basades en evidències científiques. El projecte europeu MINKE, coordinat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, va celebrar el passat mes de juny la seva reunió de llançament de manera virtual. Els socis van aprofitar l'ocasió per explicar no només el paper i les responsabilitats de cada un, sinó també els principals objectius i accions previstes d'un projecte que pretén millorar la qualitat de les dades oceanogràfiques.