El projecte WECANN crea la primera base de dades mundial sobre els usos tradicionals de Cannabis
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
30 Jun 2023

L'Institut Botànic de Barcelona treballa en Wecann, un estudi integral de Cannabis. En el marc del projecte, han creat la primera base de dades mundial sobre el seu ús tradicional. Els objectius són recollir i analitzar usos tradicionals de la planta, trobar noves molècules d’interès i estudiar la variabilitat morfològica, genètica i fitoquímica.
Contaminants al medi ambient: de 30 a 40 anys després de la prohibició per arribar a nivells no perjudicials
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
29 Des 2022

30 anys d'R+D CSIC
En les últimes tres dècades s'han fet grans passos en la detecció de diversos contaminants al medi ambient i en els éssers vius. Se n'ha confirmat l'acumulació en humans i en animals (peixos, dofins, ballenes, aus, tortugues maries, entre d'altres) així com la seva la seva distribució a la cadena alimentària, i se n'estudien els efectes.
Un mètode encapsula residus miners tòxics en ciment apte per emplenar mines
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
12 Des 2022

Un treball demostra el potencial de l'encapsulació en ciment per gestionar residus miners que contenen antimoni, un contaminant tòxic considerat prioritari per la Unió Europea. S'ha aconseguit convertir aquest residu tòxic en un de no tòxic i apte per emplenar mines.
Canvi climàtic i ecologia
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
22 Des 2022

30 anys d'R+D CSIC
L’any 1990 es va presentar el primer informe de IPCC sobre canvi climàtic. Què ha canviat des de llavors? Entre altres coses, s'han estudiat els límits de la vegetació per segrestar CO2, com influeix l'equilibri nitrogen/fòsfor i altres elements del sòl. I un treball recent ha revelat que les temperatures a l'Àrtic estan arribant a un llindar crític.
Nous sospitosos: filtres solars i parabens
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
13 Oct 2022

30 anys d'R+D CSIC
En la llista de contaminants a vigilar, els filtres solars són recents. Fa 30 anys no existia la tecnologia per a la seva detecció ni les tècniques per veure'n l'efecte en organismes vius, però és que tampoc no es pensava a buscar-los. El creixement exponencial de productes de cura i higiene personal que incorporen filtres solars ha disparat el seu estudi.