Div02032023

Darrera actualitzacióDiv, 03 febrer 2023 11am

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Projectes

Contaminants al medi ambient: de 30 a 40 anys després de la prohibició per arribar a nivells no perjudicials

30 anys d'R+D CSIC

En les últimes tres dècades s'han fet grans passos en la detecció de diversos contaminants al medi ambient i en els éssers vius. Se n'ha confirmat l'acumulació en humans i en animals (peixos, dofins, ballenes, aus, tortugues maries, entre d'altres) així com la seva la seva distribució a la cadena alimentària, i se n'estudien els efectes.

Llegeix més...

Canvi climàtic i ecologia

30 anys d'R+D CSIC

L’any 1990 es va presentar el primer informe de IPCC sobre canvi climàtic. Què ha canviat des de llavors? Entre altres coses, s'han estudiat els límits de la vegetació per segrestar CO2, com influeix l'equilibri nitrogen/fòsfor i altres elements del sòl. I un treball recent ha revelat que les temperatures a l'Àrtic estan arribant a un llindar crític.

Llegeix més...

Nous sospitosos: filtres solars i parabens

30 anys d'R+D CSIC

En la llista de contaminants a vigilar, els filtres solars són recents. Fa 30 anys no existia la tecnologia per a la seva detecció ni les tècniques per veure'n l'efecte en organismes vius, però és que tampoc no es pensava a buscar-los. El creixement exponencial de productes de cura i higiene personal que incorporen filtres solars ha disparat el seu estudi.

Llegeix més...

Un mètode encapsula residus miners tòxics en ciment apte per emplenar mines

Un treball demostra el potencial de l'encapsulació en ciment per gestionar residus miners que contenen antimoni, un contaminant tòxic considerat prioritari per la Unió Europea. S'ha aconseguit convertir aquest residu tòxic en un de no tòxic i apte per emplenar mines.

Llegeix més...

Estrògens, drogues i fàrmacs a l'aigua residual

30 anys d'R+D CSIC

El 1998 es van recollir les primeres evidències que els peixos de rius europeus s'estaven “feminitzant” per culpa dels contaminants estrogènics que arribaven a través de l'aigua residual. Actualment, la vigilància d'aigües residuals compta amb mètodes per detectar estrògens, drogues il·lícites, alcohol, fàrmacs, antibiòtics…

Llegeix més...