Dil12112023

Darrera actualitzacióDim, 05 Des 2023 9am

Back Estàs aquí:Inicio Química Projectes

Obtenir coltan, l'"or negre" de l'electrònica, a partir dels residus d'una mina abandonada

Un equip d'investigadors del CSIC ha desenvolupat un procés físic-químic per obtenir niobi i tàntal, dos dels minerals més utilitzats en l'electrònica, a partir dels residus d'una mina d'estany a Ourense. El procediment es podria aplicar a altres jaciments per a l’extracció d'aquests metalls i també per netejar zones on queden residus d'altres explotacions mineres.

Llegeix més...

Modificar la barrera hematoencefàlica per millorar els tractaments contra la demència

El projecte “Advanced Lipid nanostructures to Overcome Blood-Brain-Barrier” busca dissenyar partícules nanomètriques per regular la permeabilitat de la barrera hematoencefàlica i tractar amb eficàcia les malalties del sistema nerviós central (SNC), com l'alzheimer. La investigació està liderada per Olga López, de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), i Mercedes Balcells, del MIT.

Llegeix més...

ADN per dipositar i organitzar molècules a escales inferiors als 10 nanòmetres

Científics han desenvolupat aquest nou mètode que serviria per a aplicacions microelectròniques i biomèdiques, incorporant molècules de manera ordenada "a la carta". El treball, liderat pel CSIC, s'ha publicat a la revista Advanced Materials. Els segments d'ADN s'acoblen entre ells com a peces de 'lego' i es poden fer servir com a "adhesiu" per acoblar altres molècules funcionals o nanomaterials.

Llegeix més...

Ecosistemes moleculars que interaccionen i evolucionen

Una nova tècnica permet estudiar amb més precisió la interacció entre sistemes moleculars i la seva adaptació a canvis de l'entorn. Podria tenir diverses aplicacions, des del disseny de sensors moleculars fins a l'estudi dels orígens de la vida.

Llegeix més...

Transportar mol·lècules a l'interior de la pell

Al IQAC-CSIC estan dissenyant sistemes lipídics avançats per a aplicacions en la pell. En el seu últim experiment, han obtingut mapes químics de mostres de pell en els quals es pot veure el nivell de penetració dels agregats de molècules.

Llegeix més...