Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient

Renaturalitzar territoris: elaboren la primera guia amb claus per reduir els conflictes morals

Un equip d’experts ha elaborat la primera guia que identifica els reptes morals que es plantegen en el camí de retornar la vida salvatge a un territori i aporta reflexions per assenyalar les oportunitats i minimitzar els conflictes que se’n poden derivar.

Llegeix més...

Sacs de cafè i restes de poda per depurar aigües residuals

Una investigació de l’Urban River Lab ha revelat una nova solució natural, de quilòmetre zero, per tractar les aigües residuals de cases aïllades o de petits nuclis urbans. L'Urban River Lab està format per professionals del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), Naturalea Conservació, la Universitat de Barcelona i el Consorci Besòs-Tordera.

Llegeix més...

Els bacteris en ambients rics en nutrients redueixen els seus gens (i per què saber això ajuda en biomedicina i bioaplicacions)

Saber com s'adapten els bacteris al seu entorn obre línies prometedores en camps de biotecnologia, biomedicina o medi ambient. Un estudi del CEAB mostra que un ambient ric en nutrients afavoreix els bacteris que han perdut gens implicats en processos com l'autoproducció d'aminoàcids. Prescindir de gens els suposa un estalvi energètic i els dona avantatge en aquests contextos.

Llegeix més...

Un material d´origen vegetal aconsegueix netejar aigües contaminades per metalls i compostos persistents amb alta eficiència

El Centro de Física de Materiales (CFM, CSIC-UPV/EHU) ha desenvolupat un material que pot netejar aigües i altres fluids contaminats per metalls pesants i compostos orgànics com els fàrmacs. Els assajos al laboratori mostren que el material atrapa contaminants amb eficiències properes al 100% en el cas dels metalls pesants, i superiors al 50% en el cas d'alguns compostos orgànics.

Llegeix més...

Energia renovable o biodiversitat: el Projecte BIOPAIS analitza impactes potencials dels parcs eòlics al Mediterrani

La Unió Europea té com a objectiu ser climàticament neutra l’any 2050. Per aconseguir-ho, s’ha calculat que l’energia eòlica marina ha de cobrir el 30% de la demanda elèctrica dels estats membres, la qual cosa significa multiplicar per 15 l’espai marí actual destinat a la producció d’aquest tipus d’energia.

Llegeix més...