Div12022022

Darrera actualitzacióDim, 29 Nov 2022 9am

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient

Aconseguir una empremta de CO2 nul·la amb cianobacteris

Al Centre Nacional de Biotecnologia desenvolupen processos industrials amb empremta nul·la de CO2 mitjançant la construcció de soques recombinants de cianobacteris. Han obtingut una soca que a partir del CO2 produeix sacarosa de manera eficient, i que no necessita un ambient amb alta concentració de sal i estrès osmòtic, per la qual cosa el seu cultiu és més senzill. Ara treballen per transferir el mètode a la indústria.

Llegeix més...

Contaminants orgànics: ara es detecta quasi tot

30 anys d'R+D CSIC

Actualment, la vigilància ambiental implica l'anàlisi de qualsevol mostra (aigua, aliments, sòl…) i s'ha passat d'analitzar un nombre limitat de contaminants a les anàlisis “non-target”, en què analitza sense restriccions i es detecta gairebé tot allò que hi ha a la mostra. I a nivells abans impensables: ara es poden detectar contaminants a concentracions de menys d'una part per bilió.

Llegeix més...

Estrògens, drogues i fàrmacs a l'aigua residual

30 anys d'R+D CSIC

El 1998 es van recollir les primeres evidències que els peixos de rius europeus s'estaven “feminitzant” per culpa dels contaminants estrogènics que arribaven a través de l'aigua residual. Actualment, la vigilància d'aigües residuals compta amb mètodes per detectar estrògens, drogues il·lícites, alcohol, fàrmacs, antibiòtics…

Llegeix més...

Nous sospitosos: filtres solars i parabens

30 anys d'R+D CSIC

En la llista de contaminants a vigilar, els filtres solars són recents. Fa 30 anys no existia la tecnologia per a la seva detecció ni les tècniques per veure'n l'efecte en organismes vius, però és que tampoc no es pensava a buscar-los. El creixement exponencial de productes de cura i higiene personal que incorporen filtres solars ha disparat el seu estudi.

Llegeix més...

Dos projectes Life per preservar ecosistemes i espècies endèmiques

Les darreres setmanes s'han posat en marxa dos projectes LIFE, un per concretar una estratègia per a la gestió de la flora exòtica invasora, i un altre per preservar ecosistemes aquàtics d'alta muntanya. En ambdós casos, l'objectiu final és preservar ecosistemes i espècies endèmiques.

Llegeix més...