Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Serie 'Horizontes'

Temes clau per predir el conflicte: informació i guerra civil

Què ocupa les portades dels periòdics abans de l’esclat d’una guerra? Quines paraules defineixen un conflicte? Hannes Mueller, investigador a l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC a Barcelona, i Christopher Rauh, actualment a la Universitat de Cambridge, estudien quines són les claus per predir un conflicte. En el seu projecte, han desenvolupat un algoritme que recull la informació dels principals periòdics i avalua quins temes són recurrents just abans que esclati un conflicte.

Llegeix més...

Débora Zurro: “El protagonista de la història és Gladiator, no Danny DeVito”

Els estudis d'arqueologia han considerat a les societats caçadores-recol·lectores com a paradigma de la igualtat davant d’altres sistemes socials. Després de l’aparició de l’agricultura, les societats prehistòriques es consideren igualitàries front als nous tipus socials que s'hi desenvolupen. Débora Zurro, de la Institució Milà i Fontanals, és una de les arqueòlogues que posa en dubte la creació de coneixement que s'ha produït sobre aquestes comunitats.

Llegeix més...

Una producció ramadera sostenible passa per un bestiar estable a mida

Una investigació arqueològica estudia els canvis en la ramaderia entre el bronze final i l'antiguitat tardana (segles VIII aC - IX dC), a través de l'anàlisi comparada de tres zones geogràfiques del sud-oest europeu. El projecte aporta idees per procurar que la producció ramadera actual sigui més sostenible.

Llegeix més...

Débora Zurro, arqueòloga: "Les històries que s'han construït fins al moment sobre la humanitat no són sobre la humanitat"

Débora Zurro és arqueòloga i investigadora de la Institució Milà i Fontanals del CSIC (IMF-CSIC). La seva és una investigació centrada en les restes vegetals procedents de jaciments arqueològics, una especialitat de l'arqueologia coneguda com arqueobotànica.

Llegeix més...

Campanetes. Història d'una familia botànica escrita a l'ADN

El conocimiento de los patrones de distribución de la flora y su historia evolutiva constituye uno de los frentes de la investigación botánica actual. Combinando los estudios biogeográficos con los datos moleculares, los investigadores del Instituto Botánico de Barcelona (CSIC-ICUB) han reconstruido la historia de las "campanillas", contribuyendo a un mayor conocimiento de la biodiversidad.

Llegeix més...