Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Ofertes tecnològiques Un protector solar més eficaç basat en micropartícules de silici

Un protector solar més eficaç basat en micropartícules de silici

Investigadors del Centre de Tecnologies Físiques del CSIC i de la Universitat Politècnica de València han desenvolupat un nou filtre solar basat en l'ús de micropartícules de silici. Més eficaç davant els efectes nocius del sol que els actuals protectors, no sols protegeix dels raigs ultraviolats sinó també dels infrarojos. No provoca reaccions ni al·lèrgies. El filtre pot ser incorporat en qualsevol crema de base: hidratants, maquillatges o cremes solars.

L'actual gamma de protectors solars en el mercat és molt àmplia i ofereix un rang de protecció eficaç de la radiació solar, encara que amb algunes limitacions. Per exemple, algunes cremes poden donar lloc a al·lèrgies o protegeixen dels raigs ultraviolats però no dels infrarojos. Buscant superar aquestes limitacions, un grup de científics liderat pel professor d'investigació del CSIC Francisco Meseguer, al Centre de Tecnologies Físiques -una unitat associada de l'Institut de Ciències de Materials de Madrid del CSIC i que compta amb investigadors del CSIC i de la Universitat Politècnica de València ha estudiat l'ús de micropartícules de silici i ha aconseguit desenvolupar-hi un filtre solar que aconsegueix notables avantatges.

Es basa en la capacitat de les micropartícules de silici d'absorbir i dispersar la llum. Són inerts, de forma que no donen lloc a cap reacció química ni risc d'al·lèrgies

El filtre es basa en la capacitat de les micropartícules de silici d'absorbir i dispersar la llum. La seva característica més destacable és que fan de pantalla no només contra els raigs ultraviolats A i B (per absorció) sinó també enfront de la radiació infraroja (per dispersió). A més, en dispersar els infrarojos s'atenua l'escalfament de la pell que provoquen. Un altre avantatge és que el silici és un material químicament inert, per la qual cosa no dóna lloc a reaccions secundàries ni al·lèrgies. La crema ha estat patentada pel CSIC, per la Universitat Politècnica de València i per l'empresa Ona Investigació.

Inert i biocompatible

Els filtres solars actuals més comuns són o bé químics, basats en compostos cromòfors que absorbeixen els raigs ultraviolats, o bé físics, basats en partícules inorgàniques que reflecteixen i dispersen els raigs ultraviolats.

En el cas dels cromòfors, l'absorció dels raigs ultraviolats és eficaç però té com a efecte secundari una reacció química que allibera radicals lliures, un dels principals causants de l'estrès oxidatiu. En el cas dels filtres físics com els basats en diòxid de Titani, en ser materials foto catalítics reaccionen químicament amb la llum ultraviolada. En ambdós casos, filtres químics i físics, s’alliberen radicals lliures i existeix risc de al·lèrgia derivada de les reaccions químiques. En canvi, el silici és un material inert, bio compatible i no foto catalític, de forma que no dóna lloc a cap reacció química ni risc d'al·lèrgies.

D'altra banda, hi ha filtres solars que no protegeixen exactament dels infrarojos sinó del dany derivat d'ells. En aquest sentit, el nou filtre se situa un pas abans: les micropartícules sí que actuen com a pantalla dels infrarojos, ja que dispersen la llum i, amb ella, la radiació infraroja. "A més, en bloquejar aquesta radiació", expliquen la Dra. Isabelle Rodriguez de la Universitat Politècnica de València i el Dr. Roberto Fenollosa del CSIC, "es produeix un efecte termoregulador, de manera que atenua l'escalfament de la pell".

Les micropartícules, que estan incorporades en emulsions aquoses, tenen un alt nivell d'esfericitat i una superfície molt llisa, el que fa que la seva aplicació sigui confortable i el tacte molt suau. El seu diàmetre va d'un a cinc micròmetres de manera que no hi ha risc que puguin penetrar en l'organisme a través dels porus, cosa que, d'altra banda, encara que no està totalment demostrat, es creu que sí que podria donar-se en el cas de les cremes amb nanopartícules.

Un altre avantatge és que les micropartícules de silici són molt biodegradables. I encara que l'aspecte de les preparacions per ara, abans de ser aplicat, és d'un color gris, aclareix Isabelle Rodriguez, queda totalment transparent a l'estendre's. Aquest nou filtre basat en micropartícules de silici pot incorporar-se a qualsevol crema de base, des hidratants, maquillatges o cremes solars.

Comparada amb altres cremes que incorporen nanopartícules inorgàniques, el nou filtre necessita menys concentració de micropartícules per obtenir el mateix nivell de protecció enfront dels raigs ultraviolats. La investigació actualment ja ha superat proves de compatibilitat cutània amb unes desenes de voluntaris i molt ben resultats. Després de patentar la fórmula, diverses empreses s'han interessat en desenvolupar productes amb ella.

Més informació:
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
Delegaciçon del CSIC en Valencia
Maria Jesus Añon
Tel. 963 62 27 57
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.