Dis04132024

Darrera actualitzacióDim, 02 Abr 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Hidrogel lipídic nanoestructurat en condicions altament diluïdes format sols de lípids i aigua

Hidrogel lipídic nanoestructurat en condicions altament diluïdes format sols de lípids i aigua

Científics del CSIC han desenvolupat i patentat un hidrogel format exclusivament per lípids dispersats en una gran quantitat d'aigua, sense necessitat d'afegir tensioactius ni polímers, la qual cosa evita risc d'irritacions o respostes adverses en cas d'aplicacions mèdiques. És biocompatible i afavoreix el transport de fàrmacs per via tòpica, ocular o a través de mucoses.

Secció de pell amb un fol·licle (fletxa). En verd es pot veure la fluoresceïna que ha permeat transportada pel hidrogel. A la dreta, es mostra la capa de l'epidermis, marcada amb DAPI, un marcador blau usat per localitzar les cèl·lules de l'epidermis a la pell. La comparativa d'imatges il·lustra com la fluoresceïna va penetrar per tota l'epidermis.Els fosfolípids i els àcids grassos són molècules fonamentals, presents en totes les membranes biològiques. Aquestes molècules poden organitzar-se formant nanoestructures amb gran aplicabilitat en diferents camps. Actualment, en l'àmbit de la cosmètica, la dermatologia i la farmàcia, hi ha un creixent interès en el desenvolupament d'hidrogels biocompatibles que mimetitzin els sistemes biològics.

En aquest sentit, els hidrogels formats per lípids ofereixen nombrosos avantatges. No obstant això, la majoria de gels lipídics estan formats per una concentració molt alta de lípids, superior al 50%. Per a poder gelificar un sistema amb menor concentració de lípids i alta quantitat d'aigua, és necessari afegir tensioactius o polímers, la qual cosa pot induir problemes d'irritació o reaccions adverses.
 
Un equip del CSIC ha obtingut un gel lipídic nanoestructurat amb una alta concentració d'aigua i sense necessitat d'afegir tensioactius ni altres agents que puguin danyar els sistemes vius. Està format per vesícules intercalades entre làmines lipídiques. La seva composició està basada exclusivament en fosfolípids i àcids grassos (del 3 al 10%) amb un contingut d'aigua molt alt (del 90 al 97%).

Els científics busquen ara empreses dels sectors cosmètic i farmacèutic interessades a col•laborar a través d'una llicència de patent.

Vesícules i capes fines

En aquest nou material, part de l'aigua està atrapada en vesícules que estan intercalades entre grans làmines lipídiques. Aquesta organització dóna lloc a un gel consistent, d'alta biocompatibilitat, capaç d'incorporar molècules terapèutiques de diferent polaritat en diferents compartiments i de facilitar una adequada aplicació sobre la pell i altres teixits. Tot això dóna, a aquest material, un gran potencial en aplicacions mèdiques, especialment en productes d'aplicació dèrmica, ocular i en mucoses.

Els científics han realitzat proves in vitro i han confirmat que l'hidrogel és capaç de penetrar a través de la pell i els seus fol•licles, transportant principis actius.

Altres avantatges de l'hidrogel són una bona estabilitat, que permet prescindir d'additius estabilitzants i un cost de producció menor gràcies a la baixa concentració de lípids.

Contacte:

Isabel Masip
Vicepresidència Adjunta
de Transferència de Coneixement - CSIC
Tel: + 34 – 93 442 65 76
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.