Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Marcadors fluorescents derivats de BODIPY que poden unir-se a diverses biomolècules

Marcadors fluorescents derivats de BODIPY que poden unir-se a diverses biomolècules

Científics del CSIC han desenvolupat i patentat anàlegs del colorant làser PM567. Són estables i poden utilitzar-se en reaccions químiques tipus 'clic' per a unir-lo a molècules d'interès. Aquests anàlegs són versàtils, poden unir-se a biomolècules de molt diferent tipus i la seva obtenció és fàcilment escalable. El seu ús principal està en el sector bio. Es busquen empreses del sector químic interessades en la seva explotació comercial.

Els compostos desenvolupats es poden unir a diverses molècules, com aminoàcids, pèptids, proteïnes, lípids, carbohidrats, anticossos, àcid nucleics i toxines. Els científics les han provat amb èxit com a marcadors de substàncies bioactives.Els BODIPY (abreviatura de borodipirrometeno) són molècules fluorescents (o fluorocroms) que compten amb característiques avantatjoses com ara  l’estabilitat tèrmica i fotoquímica, l’alta solubilitat i la robustesa química, entre d'altres. S'investiguen i utilitzen com, per exemple, sensors químics, tints de làser, marcadors fluorescents, capes actives en cel·les fotovoltaiques, col·lectors solars o transportadors de fàrmacs.

Un d'aquests BODIPY és el denominat PM567, que té excel·lents propietats fotofísiques. Ara, científics del CSIC han desenvolupat anàlegs del PM567 amb l'avantatge afegit que són més estables i posseeixen en la seva estructura triples enllaços que permeten el seu ús en reaccions químiques de conjugació tipus “clic” a molècules d'interès.

La química tipus "clic" és una metodologia de síntesi que permet obtenir estructures complexes mitjançant la unió d'una sèrie de molècules més petites (cicloadicions) i mitjançant un nombre determinat de reaccions. És una metodologia que imita la natura, en el sentit que la naturalesa obté molècules complexes a partir de la suma de petites molècules (o unitats modulars) de forma ràpida, senzilla i predictible.

Es poden utilitzar en química tipus 'clic', que permet obtenir molecules complexes a partir de la suma d'altres més petites.

Els compostos desenvolupats es poden unir a diverses molècules, com aminoàcids, pèptids, proteïnes, lípids, carbohidrats, anticossos, àcid nucleics i toxines. Els científics les han provat amb èxit com a marcadors de substàncies bioactives.

Són versàtils, ja que poden conjugar-se fàcilment a derivats d'interès biològic. Per a la seva obtenció, s'empren processos comunament utilitats en la indústria química per la qual cosa es considera que l'escalat industrial no té dificultats afegides. D'altra banda, la possibilitat d'unir biomolècules de diferent tipus permet la seva aplicació en diferents àrees, si bé aquests compostos són aplicables especialment en el sector biomèdic.

Més informació:

Dra. Patricia Thomas Vielma
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia (CSIC)
Tel.: +34 91 568 18 25
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.