Dim05212024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Microbrides per mesurar el diàmetre arterial i la prevenció de risc cardiovascular

Microbrides per mesurar el diàmetre arterial i la prevenció de risc cardiovascular

Investigadors del CSIC i de la Universitat de Sevilla han desenvolupat un micro-dispositiu capaç de mesurar en temps real qualsevol canvi en el diàmetre d'un vas sanguini. Es pot utilitzar per detectar alteracions associades al sistema cardiovascular, tant en humans com en animals.

 

Esquema del dispositivo: la arteria a monitorizar queda sujeta en una microbrida; la micropalanca se desplaza, con precisión de micras, en respuesta a cualquier cambio en el diámetro de la arteria, desplazamiento que a su vez afecta la señal luminosa, cuya intensidad varía en función de estos cambios. En el cuadro superior derecho, fotografía del microdispositivo, que apenas mide unos milímetros. Les variacions en el perímetre de les artèries poden estar associades a problemes cardiovasculars. Per això, el seu monitoratge, de forma quantitativa i en temps real, permetria prevenir aquesta classe de malalties. Fins ara, en aquest àmbit només existeixen tècniques basades en imatge, com el CCD, ultrasons o la pletismografia, però són cares, poc precises i no permeten un seguiment in situ.

Investigadors de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques CSIC i la Universitat de Sevilla han desenvolupat un sistema basat en una microbrida opto-mecànica de material biocompatible, capaç de mesurar en temps real i de manera quantitativa i multiparamètrica, qualsevol canvi diametral d'un vas sanguini.

El sistema desenvolupat consta d'una subjecció a l'artèria a monitoritzar, una micropalanca, que respon de manera quantitativa (amb precisió de micres) a qualsevol canvi en el diàmetre de l'artèria i, en tercer lloc, un sensor òptic que llegeix el desplaçament mecànic de la palanca i el transforma en un senyal lluminós, la intensitat del qual varia en funció d'aquests canvis. Tot el microdispositiu està fabricat en material biocompatible i la seva fiabilitat ha estat provada amb mesures in-vitro i exvivo de microvasculatura (mesentèriques de rata).

Es pot utilitzar també en aplicacions que requereixin el monitoratge de canvis geomètrics en vasos, conductes o teixits vius

El caràcter multiparamètric del dispositiu permet diversos tipus de mesura simultània de l'artèria i en temps real com són: la resposta de la capa endotelial, el to miogènic, el pols i la saturació d'oxigen. El sistema pot mesurar també, en temps real, la resposta cardiovascular de l'organisme a mètodes de diagnòstic o a fàrmacs (com antidepressius, antihistamínics, antidiabètics o diürètics). El dispositiu es pot utilitzar també en altres aplicacions que requereixin el monitoratge de canvis geomètrics en vasos, conductes o teixits vius (plantes, ossos, músculs o òrgans).

Aquest desenvolupament s'ha patentat a nivell internacional (Patent Cooperation Treaty, PCT) i actualment es busquen socis industrials en el sector mèdic per col•laborar sota un acord de llicència de patent.

Contacte:

Isabel Gavilanes Pérez
Vicepresidencia de Transferencia del Conocimiento
Tel. +34 – 93 594 77 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.