Dic09282022

Darrera actualitzacióDim, 27 Set 2022 11am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Compostos per al tractament de la malaltia de la son

Compostos per al tractament de la malaltia de la son

El CSIC, la Katholieke Universiteit Leuven i la Toyama Prefectural University, han desenvolupat una sèrie de compostos per a la prevenció i tractament de malalties parasitàries com la leishmaniosi o la malaltia de la son, causades per kinetoplàstids.

 

Tripanosoma brucei SEM. Autor de la imatge: Zephyris. Creative Commons. Wikimedia.El paràsit Trypanosoma brucei és l'agent causant de la tripanosomiasi africana (malaltia de la son en humans i nagana en animals domèstics). Per al tractament de la tripanosomiasi africana es disposa d'un nombre reduït de fàrmacs que presenten, a més, efectes adversos. La resistència a fàrmacs i el nombre limitat d'alternatives al tractament fan necessària la recerca de fàrmacs efectius de baix cost i alta eficàcia.

El CSIC, en col·laboració amb la Katholieke Universiteit Leuven i la Toyama Prefectural University, ha desenvolupat una sèrie de compostos per a la prevenció i tractament de la malaltia de la son. Els compostos, agents no peptídics d'unió a carbohidrats (CBA, per les sigles en anglès de 'Carbohydrate binding agents'), són capaços d'interaccionar específicament amb glicoproteïnes de superfície del paràsit donant lloc a la seva toxicitat i mort cel·lular.

Els CBA havien estat proposats anteriorment com un concepte terapèutic nou enfront de les infeccions produïdes per virus com ara l'HIV i el virus de l'hepatitis C.

En el cas dels tripanosomes, els CBA ofereixen un potencial terapèutic en unir-se a proteïnes de superfície i induir toxicitat cel•lular.  La superfície cel·lular de Trypanosoma brucei està coberta d'una densa capa de glicoproteïnes, que actuen com una barrera que protegeix al paràsit de la resposta immune de l'hoste.

Un CBA, provat sobre ratolins, aconsegueix la guarició de la malaltia de la son després administrar-lo durant quatre dies

Els científics han identificat diversos CBA, d'origen procariòtic, amb activitat inhibitòria enfront de diferents tipus de virus així com davant fongs i llevats. En experiments amb un model murí de malaltia de la son, han demostrat que els CBA no presenten toxicitat i que un d'ells aconsegueix la guarició després administrar-lo durant quatre dies. El fet que els CBA utilitzats siguin un producte natural microbià permet fàcilment l'obtenció de nous compostos mitjançant fermentació.

A més, l'estratègia pot ser útil per al tractament d'altres malalties, ja que s'ha demostrat que alguns agents d'unió a carbohidrats actuen específicament amb les glicoproteïnes de superfície d'altres kinetoplàstids (grup de protozous que inclou els paràsits causants de la malaltia de Chagas, la leishmaniosi i la malaltia de la son).

Més informació:

José Ramón Domínguez Solís,
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia de Conocimiento (CSIC)
Tel.: + 34 – 95 423 23 49
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.