Div04192024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Derivats de quinolones per al tractament del càncer

Derivats de quinolones per al tractament del càncer

S'han sintetitzat uns nous compostos derivats de quinolona adequats per al tractament del càncer. Proves in vitro han revelat que els compostos tenen una alta activitat anticancerígena i que són, en alguns casos, fins i tot més potents que els fàrmacs convencionals. Podrien suposar una nova opció terapèutica en casos en què es dóna resistència als fàrmacs convencionals.

 

 

Estructura d'un dels derivats de quinolones. Imatge: CSIC.Investigadors de l'Institut de Química Orgànica General del CSIC i de la Universitat Complutense de Madrid han sintetitzat nous compostos derivats de quinolona adequats per al tractament del càncer. Proves in vitro han revelat que els compostos tenen una alta activitat anticancerígena i que són, en alguns casos, fins i tot més potents que els fàrmacs convencionals. Encara que la investigació és molt preliminar, el desenvolupament té interès perquè suposaria disposar d'una nova opció terapèutica en els casos en què es dóna resistència als fàrmacs convencionals.

El càncer és una de les primeres causes de mortalitat en els països industrialitzats. A causa de la importància d'aquesta malaltia i la diversitat de formes en què es manifesta, el desenvolupament de nous compostos amb activitat anti-cancerígena és de gran interès.

Els fàrmacs actuals més comuns són els taxans i els basats en cisplatí. Desafortunadament, certs tumors, com el carcinoma de còlon, desenvolupen mecanismes de resistència enfront d'aquests fàrmacs. És per això interessant poder disposar de més opcions per afrontar els tractaments quan es presenta la resistència.

Un altre problema és el cost econòmic. Molts d'aquests fàrmacs actuals s'obtenen a partir de materials de partida cars, o tenen estructures molt complexes, el que dificulta la seva producció. En el cas dels nous derivats de quinolones, el procés de síntesi és senzill i part de productes comercials i assequibles, de manera que la producció del compost no hauria de ser costosa.

Els investigadors del CSIC i de la Universitat Complutense de Madrid han preparat els nous compostos a partir d'una nova família de quinolones. Aquestes tenen, tal com remarquen els investigadors, una estructura diferent a la de les quinolones usades com antibiòtics, de manera que no es tracta dels coneguts antibiòtics.

Experiments en laboratori han mostrat que els compostos inhibeixen in vitro la proliferació de cèl•lules tumorals en tres línies (leucèmia, sarcoma, còlon i mama) amb una efectivitat similar a la del cisplatí i, en el cas de cèl•lules tumorals de còlon, de 2 a 7 vegades superior.

Aquesta investigació ha comptat amb el suport del Ministeri d'Economia i Competitivitat i de la Comunitat Autònoma de Madrid. Actualment els investigadors estan negociant i buscant socis industrials interessats per poder seguir endavant amb el desenvolupament.

Contacte:

Xavier Ginesta Buch
Instituto de Química Orgánica General
Dpto. Comercialización
Tel.: (+34) 91 562 29 00 Ext 485
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.