Div03312023

Darrera actualitzacióDim, 28 Mar 2023 5pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques ¿Com estimular els limfòcits contra el càncer?

¿Com estimular els limfòcits contra el càncer?

Un enzim que es produeix a la membrana de les cèl·lules humanes, l'anomenat SOD-3 (de 'superòxid dismutasa'), pot afavorir l'eliminació de cèl·lules tumorals per part del sistema immunològic. El descobriment, l'ús del qual ja ha estat patentat, pot obrir noves estratègies d'actuació en la lluita contra el càncer si bé encara està en una fase molt preliminar.

 

 

Imatge tridimensional de l'enzim SOD-3. Imatge:CSICDe l'enzim SOD-3 s'ha descrit fins ara el seu efecte protector davant l'estrès oxidatiu i la inflamació en cèl·lules del pulmó i del cervell. La troballa de l'equip dirigit per l'investigador del CSIC Sants Mañes Brotón, del Departament d'Immunologia i Oncologia Centre Nacional de Biotecnologia, ha estat descobrir que quan es sobreexpressa l'enzim en el microambient tumoral, s'afavoreix la infiltració d'un tipus especial de limfòcits que participen en l'eliminació de les cèl·lules canceroses.

Els científics han aconseguit demostrar, amb models animals de transferència adoptiva de limfòcits T anàlegs als utilitzats experimentalment en humans, que amb la sobre-expressió de l'enzim s'aconsegueix reduir el volum i pes dels tumors dels animals tractats.

En l'experiment, els investigadors van induir tumors amb cèl·lules modificades perquè sobre-expressessin la SOD-3 i després introduir limfòcits que reconeixien a les cèl·lules tumorals. Com a resultat, els limfòcits citotòxics del sistema immunològic van ser capaços d'eliminar més cèl·lules canceroses en els tumors que sobre-expressen SOD-3 que en el grup de control. Aquesta major eficàcia en la restricció del creixement cancerigen es correlacionava amb una major infiltració dels limfòcits citotòxics en els tumors que sobre-expressen SOD-3.

L'ús de l'enzim ha estat patentat i els investigadors segueixen treballant per desenvolupar possibles aplicacions. L'estratègia es podria utilitzar no només per millorar els tractaments immunitaris contra el càncer sinó també per potenciar la resposta d'altres tractaments adjuvants convencionals que indueixen una "mort antigènica" de les cèllules tumorals. Segons explica l'investigador principal “SOD-3 es podria aplicar mitjançant teràpia gènica, o administrant la proteïna recombinant als pacients juntament amb altres tractaments. També s'està investigant amb compostos mimètics de SOD-3”.

Actualment, una de les incògnites del càncer és quines estratègies desenvolupen les cèl·lules canceroses per eludir la seva destrucció per part dels sistemes defensius del propi cos. Els investigadors han descobert que l'expressió de SOD-3 està anormalment disminuïda en tumors primaris humans de mama i còlon, comparat amb el teixit sa. És possible que aquesta disminució de SOD-3 afavoreixi la immunoevasió tumoral, una línia que està explorant l'equip en ratolins.

Aquesta investigació no només pot tenir rellevància en la prevenció del càncer sinó també en la teràpia. Evidències recents indiquen que l'estat d'activació del sistema immune és un element clau en la resposta dels pacients de càncer a la quimioteràpia i la radioteràpia convencionals. Descobrir nous mètodes que permetin intervenir en l'estimulació del sistema immunitari per rebutjar i destruir tumors és, per tant, un dels reptes per millorar els tractaments contra el càncer.

Contacto:

Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
Eva Gabaldón
Telf. 91 568 15 50
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.