Div04192024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Derivats del resveratrol per tractar malalties inflamatòries intestinals

Derivats del resveratrol per tractar malalties inflamatòries intestinals

Un grup d'investigadors del CSIC ha dissenyat i patentat nous compostos antiinflamatoris partint del resveratrol, un potent antioxidant natural present en el raïm i el vi. Després d'assajar-los sobre un model animal de colitis ulcerosa, els resultats, qualificats d'espectaculars pels experts, mostren que són efectius en quantitats molt petites. El treball obre el camí a la obtenció d'un nou fàrmac de gran potencial per a les malalties inflamatòries intestinals,

 

El resveratrol és un potent antioxidant natural present en el raïm i en el vi negre. A més de la seva capacitat antioxidant, té propietats antiinflamatòries i antitumorals que el converteixen en una molècula amb grans expectatives farmacològiques així com en possible additiu per al desenvolupament d'aliments i begudes funcionals. No obstant això, el resveratrol es metabolitza molt ràpidament, inconvenient que és més gran com més lluny està el punt de l'organisme on ha d'actuar, com és el cas si la diana és el còlon. En aquest cas, se sap que el resveratrol té algun efecte beneficiós en la prevenció dels trastorns colorectals però com s'absorbeix, metabolitza i excreta tan ràpid, acaba arribant-ne molt poca quantitat al còlon perquè el seu benefici sigui important.

Índex de l'activitat de la malaltia (DAI en anglès) i de la protecció del teixit del còlon després d'aplicar els derivats del resveratrol.

Tot cercant una forma de resveratrol més estable, un grup d'investigadors del CSIC ha modificat la seva estructura fins a obtenir un grup de molècules molt prometedores, que ja han patentat, i que són efectives en quantitats molt petites. Les molècules, que podrien aplicar-se tant en el desenvolupament de fàrmacs com en aliments funcionals, han estat assajades per al seu ús en el tractament i la prevenció de la inflamació del còlon, encara que podrien destinar-se a altres malalties.

Protegeixen el resveratrol i la mucosa intestinal

La modificació estructural, explica el professor d'investigació Joan Carles Espín, del Centre de Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS) del CSIC, ha consistit en afegir al resveratrol cadenes d'àcids grassos i de glucosa en llocs concrets de la molècula per tal augmentar l'efectivitat del resveratrol en el còlon.

Les molècules tenen un "efecte dual", detalla aquest investigador. "Si volem actuar en el còlon amb un compost via oral, un problema habitual és que aquest compost s'absorbeix abans d'arribar-hi, com succeeix en el cas del resveratrol. Amb els derivats de resveratrol patentats s'aconsegueix un efecte dual: d'una banda actuen com a 'vehicles', protegint el resveratrol actiu de ser absorbit i conduint-lo fins el còlon, i d'altra banda, impedeixen l'alteració de la permeabilitat intestinal, prevenint la diarrea, el que al seu torn facilita l'acció del resveratrol".

En assaigs recents, publicats a la revista Journal of Medicinal Chemistry, els científics van verificar que després d'aplicar les noves molècules a rosegadors amb colitis ulcerosa i diarrea crònica (un símptoma de la colitis) la diarrea desapareixia gairebé immediatament amb dues de les molècules i que, en general, amb tot el grup de molècules s'aconseguia fer arribar més quantitat de resveratrol al còlon. "Els resultats eren tan bons", apunta Espín, "que no ens ho acabàvem de creure i repetim l'experiment fins a cinc vegades".

"Els animals que van rebre les molècules, i als que se'ls induïa després la colitis ulcerosa, ni tan sols van arribar a emmalaltir"

Els científics també han assajat les molècules per veure els efectes preventius -en aquest cas, s'administrava a rosegadors sans als quals després se'ls induïa la malaltia. Els resultats són espectaculars, explica l'investigador, ja que els rosegadors que van rebre les molècules, i als que se'ls induïa després la colitis ulcerosa, ni tan sols van arribar a emmalaltir.

Efectiu a dosis baixes

Encara que és només un primer pas, afegeix l'investigador, considerant els efectes observats i la baixa dosi utilitzada, "s'obren grans expectatives per al seu ús farmacològic". A més del CEBAS, també ha participat, en la síntesi dels compostos, el grup del Dr. Morales, de l'Institut d'Investigacions Químiques del CSIC a Sevilla.

Ara continuen treballant per entendre millor com actuen les molècules. També estan iniciant la negociació amb algunes empreses per poder desenvolupar les molècules comercialment, procés que encara requerirà diversos anys d'assajos. És un recorregut llarg però els investigadors són optimistes: "les dosis necessàries per aconseguir efectes preventius són baixes", argumenta Espín, "i no es tracta de molècules susceptibles de presentar efectes secundaris inesperats o problemes de toxicitat ja que els grups units al resveratrol són segments d'àcids grassos de cadena curta i molècules de glucosa". Per això, en principi, no esperen sorpreses desagradables en els assaigs de toxicitat ni efectes secundaris inesperats. A més, i respecte a la dosi, la quantitat amb la qual han vist efectes visibles en rosegadors equivaldria, en humans, a 10 mil·ligrams diaris, el que en termes farmacològics és relativament poc.

Les malalties inflamatòries intestinals tenen com a característica principal la inflamació crònica, sostinguda o recurrent, en l'intestí, i afecten a milions de persones a tot el món. La colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn són les variants amb major incidència d'aquest tipus de trastorns. Actualment, el tractament d'aquestes malalties inflamatòries està limitat a controlar símptomes, mantenir el trastorn a ratlla i aplicar freqüentment antibiòtics i antiinflamatoris com els corticoides (malgrat els seus efectes secundaris a llarg termini). No hi ha tractaments específics ni cura per aquestes malalties, de manera que la recerca d'una teràpia s'ha convertit, en els últims anys, en prioritat.

Preventive Oral Treatment with Resveratrol Pro-prodrugs Drastically Reduce Colon Inflammation in Rodents Mar Larrosa, Joao Tomé-Carneiro, María J. Yáñez-Gascón, David Alcántara, María V. Selma, David Beltrán, María T. García-Conesa, Cristina Urbán, Ricardo Lucas, Francisco Tomás-Barberán, Juan C. Morales, and Juan Carlos Espín 10.1021/jm1007006

 

Més informació:


CEBAS-CSIC
Transferencia de Conocimiento
Yolanda Hernando
Telf. 968 39 62 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.