Div04192024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Mètode catalític ecològic per obtenir aldehids i cetones

Mètode catalític ecològic per obtenir aldehids i cetones

El CSIC ha desenvolupat un procediment per a l'oxidació selectiva d'alcohols a aldehids o cetones utilitzant quantitats mínimes de catalitzadors de pal·ladi i, a diferència dels procediments actuals, sense afegir cap tipus d'additiu, el que implica importants avantatges econòmics i mediambientals. Es busquen socis industrials per a la llicència de la patent.

La present tecnologia és un procediment per a l'oxidació catalítica d'alcohols, que està especialment dirigit a la seva aplicació en química fina (sector farmacèutic, perfums i aromes, etc.).

Entre els mètodes d'oxidació d'alcohols, l'ús de catalitzadors de pal·ladi (Pd) ha aconseguit gran popularitat. No obstant això, els actuals sistemes catalítics de pal·ladi requereixen l'ús d'additius (estabilitzants, bases ... ) que poden complicar el procés i suposar un risc mediambiental o per a la salut humana.

La present tecnologia és un procediment que permet l'oxidació selectiva d'una gran varietat d'alcohols als corresponents aldehids i cetones utilitzant una nova família de catalitzadors homogenis de pal·ladi, i usant oxigen o aire com a únic reactiu. Aquests catalitzadors es caracteritzen perquè en la seva pròpia estructura s'inclouen tots els elements necessaris per desencadenar el procés catalític. Són els primers catalitzadors de pal•·adi que no necessiten additius en el medi de reacció.

El procediment permet oxidar alcohols que presenten altres grups funcionals en la molècula sense que aquests es vegin afectats. Els productes de reacció, aldehids o cetones, s'obtenen de forma selectiva (sense sobreoxidacions a àcid). Per exemple, el mentol  es pot oxidar a cetona amb rendiment quantitatiu del 100% i sense afectar l'estereoquímica de la resta de centres quirals.

Aquest nou mètode d'oxidació catalítica pot utilitzar aire com a oxidant (fins i tot a pressió ambiental) i aigua com a dissolvent de la reacció. És un mètode més econòmic i respectuós amb el medi ambient.

Contacte:

José Ramón Domínguez Solís Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia de Conocimiento
Consejo Superior de
Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: + 34 – 95 423 23 49