Div04192024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Química Projectes Fixar i transformar el CO2 en matèria primera industrial

Fixar i transformar el CO2 en matèria primera industrial

Fixar i atrapar el CO2 per donar-li un ús industrial és una de les línies estratègiques d'investigació actuals. Uns investigadors del CSIC han liderat el desenvolupament d'un catalitzador que permet transformar CO2 en derivats de l'àcid fòrmic.

 

El CO2 és un producte barat i abundant, que és present en l'entorn natural, i que pot usar-se per obtenir altres productes d'interès industrial. Un dels processos que més s'ha estudiat és la hidrogenació de CO2 per obtenir àcid fòrmic. L'àcid fòrmic té aplicacions en la indústria química, en l'agricultura, en la tecnologia d'aliments i en la fabricació de productes de cuir. No obstant això, el procés d'hidrogenació de CO2 mai s'ha implementat a nivell industrial per problemes tècnics de difícil resolució.

Ara, una investigació dirigida pels científics del CSIC Francisco Fernández-Álvarez i Luis Oro, ha aconseguit el que podria ser una via alternativa. Tots dos, de l'Institut de Síntesi Química i Catàlisi Homogènia, centre mixt del CSIC i de la Universitat de Saragossa, han liderat el desenvolupament d'un catalitzador que permet transformar el diòxid de carboni (CO2) en sililformiats, uns derivats de l'àcid fòrmic que contenen silici .

Per obtenir polimers de silicones

Els sililformiats poden ser usats per a la producció de polímers de silicones i com a matèria primera en síntesi orgànica. També podrien ser utilitzats per obtenir, a partir d'ells, àcid fòrmic. L'avantatge del procés és que es realitza en condicions molt suaus, a temperatura ambient i pressió atmosfèrica molt suau, "com a màxim, de tres atmosferes", puntualitza Luis Or El procés és molt selectiu, no requereix dissolvents i no origina residus. El nou catalitzador està basat en un complex d'iridi estable a l'aire.

Segons l'investigador del CSIC Francisco Fernández-Álvarez, del mateix institut saragossà, "aquesta investigació pot suposar un avenç important per a la transformació de CO2 en productes d'interès industrial".

Tal com explica Luis Oro, "estem treballant en laboratori a escala de grams, però confiem que el procés serà escalable a nivell industrial". Es tracta d'un pas prometedor per aconseguir fixar i transformar CO2 a escala industrial. Encara que, puntualitza Oro, "no és la solució per al canvi climàtic, ja que estem parlant d'escales molt diferents: la quantitat que en podem transformar és molt menor que la que s'allibera amb la crema de combustibles. Però sí que podria ser una petita contribució ".

La investigació, els resultats de la qual s’han publicat a la revista Angewandte Chemie, ha comptat amb finançament del Ministeri d'Economia i Competitivitat, de fons FEDER de la Unió Europea, i del Govern d'Aragó.

Ralte Lalrempuia, Manuel Iglesias, Víctor Polo, Pablo J. Sanz Miguel, Francisco J. Fernández-Álvarez, Jesús J. Pérez-Torrente, Luis A. Oro. Effective Fixation of CO2 by Iridium-Catalyzed Hydrosilylation. Angewandte Chemie. DOI: 10.1002/anie.201206165