Dil06052023

Darrera actualitzacióDij, 01 Jun 2023 12pm

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Modificació de pèptids a la carta

Modificació de pèptids a la carta

A l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (IPNA) del CSIC a Canàries s'ha desenvolupat una unitat "convertible" que pot modificar-se en presència dels aminoàcids naturals i d'altres unitats convertibles, que dóna productes amb una alta puresa òptica i que pot transformar-se en una gran varietat de derivats, fins al punt d'aconseguir conversions "a la carta", a la mida del client.

Els pèptids són compostos químics amb nombroses aplicacions mèdiques, industrials i per al desenvolupament de nous materials, totes de gran interès comercial. Per exemple, serveixen com a fàrmacs i sondes mèdiques (o com a components dels mateixos), i també s'usen com mini- enzims (en processos químics més respectuosos amb el medi ambient). Els pèptids estan constituïts per cadenes d'aminoàcids, i poden comparar-se a un collaret constituït per una filera de comptes (Figura 1). 

En el procés d'optimitzar l'activitat biològica o catalítica d'un pèptid d'interès comercial, es preparen col·leccions d'anàlegs i se seleccionen aquells amb millor activitat. Repetint aquesta selecció unes quantes vegades, les empreses químiques o farmacèutiques desenvolupen nous productes cada vegada més potents i selectius.

Figura 1. Els pèptids estan constituïts per cadenes d'aminoàcids, i poden comparar-se a un collaret format per una filera de comptes. La seva modificació selectiva suposa un repte difícil, similar a canviar un compte sense tocar cap de les altres.

Fins ara, per fer les col•leccions es preparava cada anàleg a partir de zero, de forma similar a muntar diferents collars compte a compte. Aquest procés és costós en temps i materials. Per això seria preferible desenvolupar un mètode per modificar selectivament un residu sense afectar els altres. No obstant això, la modificació selectiva de pèptids suposa un repte difícil, similar a canviar un compte d'un collaret sense tocar cap de les altres (Figura 1).

Tot i que s'han fet molts progressos en aquest camp, desenvolupat algunes unitats "modificables" especials, encara hi ha molts problemes. Per exemple, com transformar selectivament una de les unitats "modificables" si hi ha altres similars, o aconseguir productes de gran puresa òptica.

A l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (IPNA) del CSIC a Canàries s'ha desenvolupat una unitat "convertible" que pot modificar-se en presència dels aminoàcids naturals i d'altres unitats convertibles, que dóna productes amb una alta puresa òptica i que pot transformar-los en una gran varietat de derivats, fins al punt d'aconseguir conversions "a la carta", a la mida del client. Així, a partir d'un o d'uns pocs pèptids de partida poden obtenir col•leccions de derivats amb una important varietat estructural, avançant així cap a la creació de nous fàrmacs i reactius químics.

 

Figura 2: diferents compostos d'alt valor comercial s'obtenen per escissió i modificació de la unitat convertible (en vermell i blau ). D'esquerra a dreta, components de pèptids ramificats, components de sondes mèdiques, lactones i lactames de homoserina, valuosos N- metil (o N - alquil) aminoàcids, i pèptids amb unitats no naturals.

Com a exemple de la versatilitat d'aquesta unitat i del procés químic que l'acompanya, es poden obtenir diferents compostos d'alt valor comercial per escissió i modificació de la unitat convertible (en vermell i blau a la figura 2). Així (d'esquerra a dreta) poden obtenir components de pèptids ramificats, components de sondes mèdiques, lactones i lactames de homoserina, valuosos N- metil (o N - alquil) aminoàcids, i pèptids amb unitats no naturals. Cal destacar que uns mil • ligrams de compostos comercials relacionats poden arribar a costar centenars d'euros, i en alguns casos no hi ha equivalent al mercat. El procés desenvolupat permet obtenir amb gran puresa òptica i cost considerablement inferior als actuals.

Aquesta nova tecnologia de modificació de pèptids ha estat protegida mitjançant patent d'invenció i hi ha la possibilitat d'extensió internacional. Es busquen empreses farmacèutiques i biotecnològiques interessades a desenvolupar i explotar les aplicacions d'aquests compostos sota una llicència de patent.

Contacte:

Andrés Borges
Unidad de Transferencia del Conocimiento
Instituto de Productos Naturales y Agrobiología (IPNA)
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Tel. 922 256 847  ext. 234