01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Tecnologia basada en bacteris per degradar compostos tòxics de mercuri dels sediments marins

El projecte MER-CLUB, en què participa l’Institut de Ciències del Mar del CSIC a Barcelona, ​​busca desenvolupar una tecnologia basada en l'ús de bacteris marins per a la degradació d’un compost tòxic del mercuri per millorar la qualitat del medi marí. Una substància que s’acumula en els sediments marins i s’incorpora a la xarxa tròfica.

L’expansió dels alzinars pel canvi climàtic amenaça al tritó del Montseny

Un estudi liderat pel CEAB-CSIC i el CREAF conclou amb resultats preocupants per la conservació del tritó del Montseny. L’estudi, recentment publicat, alerta que el canvi climàtic i els canvis de cobertura vegetal que patirà el Parc Natural del Montseny posen en risc la viabilitat a llarg termini d’aquesta espècie en risc d’extincio.

UNBIASED: Reduir i controlar la contaminació per millorar la gestió de l’aigua de Barcelona

Un projecte liderat per l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC busca respondre a les demandes de desenvolupament urbà sostenible i aconseguir una millor gestió dels recursos hídrics de la ciutat. Saber la concentració de contaminants orgànics emergents en l’aigua freàtica de Barcelona i la seva evolució en el temps són alguns dels objectius.

Les plantes silvestres segreguen compostos que ens estalviarien pesticides i fertilitzants

Un treball del CSIC i del CREAF destaca que les plantes silvestres són més fèrtils i resistents a les plagues que les varietats de cultius tradicionals gràcies a que les seves arrels alliberen substàncies que les ajuden a captar més nutrients i defensar-se de bacteris i fongs patògens de terra. Si es traspassessin aquestes propietats naturals a les varietats que es conreen, es podria millorar el rendiment agrícola i reduir els impactes ecològics de pesticides i fertilitzants industrials.

Sistema automatitzat per al bio-monitoratge eficient de la qualitat de l'aigua

Científics del CSIC i la Universitat de Castella-la Manxa han desenvolupat un sistema de baix cost per a la identificació d'espècimens biològics, constituït per un prototip automàtic i programable que permet la determinació dels índexs de la qualitat de l'aigua.

Com afecta el trànsit als diferents nivells de contaminació de l'aire?

Un anàlisi encapçalat per l'Institut de Diagnòstic Ambiental i d'Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) revela com varien els nivells de contaminació de l'aire a les ciutats. L'estudi, que s'ha ocupat de mesurar els nivells de Barcelona, valora la qualitat de l'aire segons les distàncies de les vies de trànsit i les diferents alçades dels edificis a la ciutat.

Eines per millorar la gestió de la xarxa de subministrament d’aigua

El projecte IMAQUA desenvolupa eines per monitoritzar la quantitat i qualitat de l'aigua a tota la xarxa de subministrament, des de la captació fins al punt de consum. Desenvolupen un sistema de control en temps real dels contaminants, que ajudi a la presa de decisions, i eines de visualització i simulació. És un projecte RIS3CAT i es posarà a prova a Sabadell i Barcelona.

El projecte MITICAP busca reduir la pesca accidental d'organismes

El projecte MITICAP, que busca mitigar l'impacte de la pesca artesanal al Cap de Creus (Girona), inicia la seva segona fase després d'un exitós primer any. La iniciativa és una col·laboració de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) amb les confraries del Port de la Selva i de Cadaqués. Compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministerio para la Transición Ecológica.

Internet de les Coses per a l'estudi de l'ecosistema marí

Un equip d'investigació de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ha desenvolupat una nova instrumentació basada en Internet de les Coses (Internet of Things en anglès) per al monitoratge de les aigües del litoral de Barcelona. A través d'una antena connectada a la xarxa comunitària The Things Network, els instruments poden connectar-se a Internet i transmetre dades a llarga distància per tota la costa barcelonina.