Un anàlisi encapçalat per l'Institut de Diagnòstic Ambiental i d'Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) revela com varien els nivells de contaminació de l'aire a les ciutats. L'estudi, que s'ha ocupat de mesurar els nivells de Barcelona, valora la qualitat de l'aire segons les distàncies de les vies de trànsit i les diferents alçades dels edificis a la ciutat.
Els científics van estudiar els nivells de contaminació de l'aire de la ciutat de BarcelonaEl trànsit dels cotxes és un dels paràmetres que provoca una major contaminació a la qualitat de l'aire de les ciutats. La investigació, publicada a la revista Science of the Total Environment, revela que els carrers estrets encerclades per alts edificis empitjoren la qualitat de l'aire per dificultar la dispersió dels contaminants. En alguns carrers es produeix un efecte “canó” pel que s'acumula un major nombre de contaminants nocius a un costat de la via.
L'estudi posa en perspectiva les emissions del trànsit a la ciutat, on la contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) no s'ha reduït en els últims anys. A més, el 65% dels vehicles en circulació encara funcionen amb dièsel.
“L'administració té un paper fonamental en la reducció d'emissions”, indica Fulvio Amato, un dels coautors del treball. “El ciutadà té dret a respirar aire que no perjudiqui la seva salut i és obligació legal de les administracions respectar i protegir aquest dret, tot i que el ciutadà no ho demani expressament”, prossegueix.
Cal oferir una alternativa vàlida al cotxe per reduir les emissions de la ciutat
“S'ha demostrat que la principal font de contaminació és el trànsit local, de manera que cal actuar en aquesta direcció, amb mesures que poden semblar impopulars en un primer moment, però que tornarien molta qualitat de vida i salut a la ciutadania”, postil·la l'investigador.
Amato explica que les recomanacions depenen de cada cas, però que “una potenciació significativa del transport públic i la creació de peatges urbans” són les actuacions més eficaces quan el problema és la superació del límit anual d'emissions de NO2. També indica que cal oferir una alternativa vàlida al cotxe, així com “facilitar els desplaçaments no motoritzats”, tant en bicicleta com a peu.
Més enllà del paper de les administracions, la consciència pública sobre els efectes de la contaminació en la salut és fonamental perquè es duguin a terme les mesures necessàries per reduir emissions.
Article de referència: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.05.434