Un projecte liderat per l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC busca respondre a les demandes de desenvolupament urbà sostenible i aconseguir una millor gestió dels recursos hídrics de la ciutat. Saber la concentració de contaminants orgànics emergents en l’aigua freàtica de Barcelona i la seva evolució en el temps són alguns dels objectius.
Presa de mesures a la ciutat de Barcelona. Imatge: IDAEA-CSIC.El projecte UNBIASED busca conèixer en profunditat el cicle hidrològic de la ciutat de Barcelona. Quins són els contaminants presents, en què concentracions i com han arribat fins allà són algunes de les preguntes a les que la iniciativa de l’IDAEA-CSIC busca respondre per aconseguir una millor gestió de l’aigua.
La proposta està liderada per Enric Vázquez-Suñé i María Izquierdo Ramonet, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en col·laboració amb Sílvia Bofill Mas, del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.
L’aigua al seu pas pels compartiments ambientals
Els recursos hídrics d’una ciutat passen per diferents punts o compartiments ambientals al llarg del seu cicle. L’aigua de la pluja, convertida en aigua d’escorrentia urbana, passa al clavegueram, d’aquí una part va al terreny i, posteriorment, als aqüífers. Els contaminants que apareixen en cada un d’aquests compartiments i com es traslladen d’un a un altre és un camp poc estudiat.
Els contaminants que es traslladen pels compartiments ambientals de la ciutat són un camp poc estudiat
L’equip d’investigació obtindrà mesures d’espècies químiques orgàniques, com els contaminants emergents (COE, o contaminants orgànics emergents, són aquells que encara no estan legislats, bé perquè no se sabia de la seva existència o perquè no es coneix la seva possible afectació), i inorgàniques, com metalls o terres rares; així com de virus patògens i indicadors de contaminació fecal humana o animal en diferents compartiments ambientals de Barcelona.
“Saber quines són les concentracions de contaminants, com evolucionen i com s’atenuen és essencial per construir un marc amb el qual l’Administració pugui facilitar eines i legislació sobre com gestionar els recursos hídrics de la ciutat”, explica Enric Vázquez-Suñé.
Lloc de presa de mesures. Imatge: IDAEA-CSIC.A Barcelona s’han dut a terme iniciatives per aconseguir una gestió integrada del cicle hidrogeoquímic urbà des de 1998. UNBIASED proposa integrar tota la informació, afegir l’estudi de contaminants microbiològics, com virus indicadors i patògens, i relacionar-la amb altres processos que ocorren, tant en les aigües freàtiques com a la contaminació atmosfèrica i dels sòls.
Cap a un desenvolupament urbà sostenible
“Conèixer amb detall el cicle hidrològic de la ciutat i els aspectes relacionats amb la seva qualitat pot ser molt útil per reduir el consum d’aigua, un dels objectius en el desafiament del canvi climàtic”, afegeix Vázquez-Suñé.
Reduir el consum d'aigua és un dels reptes en el desafiament del canvi climàtic
Amb aquestes noves dades, es podria conèixer la dinàmica dels contaminants i preveure els efectes sobre la qualitat de l'aigua freàtica i, per tant, millorar el disseny de les explotacions i estimar els costos del tractament, així com identificar zones en què és necessari enfortir les mesures de control i prevenció.
L’augment de la població o l’impacte del canvi climàtic sobre la qualitat dels recursos hídrics urbans són problemàtiques que també s’abordaran en l’estudi. Al seu torn, el projecte contempla la realització de cartografies i eines de càlcul per ajudar les administracions en la presa de decisions i la millora de la gestió ambiental de la ciutat, amb un alt impacte social i econòmic en nom de la millora de la salut de les persones i ecosistemes.
Un projecte de Pla Nacional orientat als Reptes de la Societat
El projecte UNBIASED (acrònim de la denominació anglesa Urban Bio-geochemistry: Integrating the Air, water, Soil and microbiological Science needed to unDerpin pollution management) és un projecte “Reptes Investigació” del Pla Nacional, el enfocament va dirigit a la resolució de problemes vinculats als grans reptes de la societat espanyola inclosos en el Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2017-2020.