S'ha renovat el projecte ResCap que el 2018 ha permès replantar 450 gorgònies a la plataforma continental del Cap de Creus (Girona). Gràcies a l'estreta col•laboració entre científics i pescadors, aquest any se seguirà recuperant totes les gorgònies que quedin atrapades en les xarxes dels pescadors artesanals, per retornar-les amb èxit al seu ambient natural.
Retorn d'una de les gorgònies al mar, després d'haver-la fixat a una base de roca.Liderat per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, en col·laboració amb les confraries del Port de la Selva i de Cadaqués, al Parc Natural del Cap de Creus, i amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar del Fons Europeu Marítim i de Pesca.
Els investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) i els pescadors de les confraries del Port de la Selva i Cadaqués tornen a treballar junts aquest any al renovat projecte "Conservació i Recuperació de Poblacions de Gorgònies de Profunditat mitjançant Restauració ecològica i Mitigació dels Impactes de la Pesca "(ResCap 2019).
La iniciativa es desenvolupa amb la col•laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel FEMP.
Gràcies a l'experiència de l'any passat i a la sinergia i confiança establertes entre científics i pescadors, aquest any també es recuperaran i retornaran al seu ambient natural totes les gorgònies que de forma accidental quedin atrapades a les xarxes de pesca. El seguiment de les gorgònies replantades l'any passat, a més permetrà avaluar la seva supervivència a mig termini.
Les gorgònies juguen un important paper ecològic en els ecosistemes marins, on formen complexes estructures tridimensionals que serveixen de refugi o lloc de cria per a moltes espècies associades, inclosos peixos i crustacis. Igual que els boscos a la terra, les poblacions de gorgònies representen ambients d'alta diversitat biològica i d'intens intercanvi de matèria i energia entre la columna d'aigua i el fons marí.
Conèixer i preservar aquestes comunitats és important per mantenir la biodiversitat marina i avançar cap a la sostenibilitat de la pesca artesanal.