El projecte MITICAP, que busca mitigar l'impacte de la pesca artesanal al Cap de Creus (Girona), inicia la seva segona fase després d'un exitós primer any. La iniciativa és una col·laboració de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) amb les confraries del Port de la Selva i de Cadaqués. Compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministerio para la Transición Ecológica.
Imatge gravada mitjançant ROV (vehicles amb càmeres operats per control remot) en fons d'uns 100 metres de profunditat (Miticap)Un treball conjunt entre científics i pescadors amb l'objectiu de reduir l'impacte de la pesca artesanal a l'hàbitat marí de la zona i disminuir la captura accidental d'organismes. Mitjançant la incorporació de variacions estructurals en les arts de pesca, l'equip desenvoluparà metodologies innovadores per incrementar la supervivència del rebuig a bord.
El projecte també ha desembocat en cursos bàsics de formació sobre el maneig de vehicles submarins operats remotament (ROV) per als col·lectius implicats.
L'equip desenvoluparà metodologies innovadores per incrementar la supervivència del rebuig a bord
MITICAP 2019 és la segona fase de la iniciativa, que va començar el 2018 obtenint destacats resultats. MITICAP 1 part va tractar de millorar alguns arts de pesca, com la nansa per a la pesca de pop i el tresmall per a la pesca de llagosta i peixos de roca. L'impacte del segon en l'ecosistema marí és molt alt. Per minimitzar l'impacte del tresmall a les comunitats bentòniques, les més afectades, es van efectuar 9 sèries de pesques experimentals amb les nanses com a alternativa.
A més, en aquesta primera fase els científics van observar que el 90% dels fons estudiats presenten un bon estat de conservació en comparació amb moltes altres zones de la plataforma continental mediterrània espanyola. Així mateix, es va detectar per primera vegada a les costes espanyoles la gorgònia endèmica de la Mediterrània Spinimuricea klaverenii.