Dij05232024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Supercondensadors de nanocarboni d'elevada potència fabricats amb tècniques làser

Supercondensadors de nanocarboni d'elevada potència fabricats amb tècniques làser

Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) han desenvolupat dues tecnologies làser innovadores que permeten fabricar elèctrodes híbrids de nanocarboni per obtenir supercondensadors d'elevada potència. Aquests últims no només carreguen i descarreguen energia elèctrica ràpidament, sinó que emmagatzemen més energia que els utilitzats habitualment.

L'investigador del CSIC Ángel Pérez amb una mostra dels electrodes híbrids de carboni, en els laboratoris de l'ICMABLa tecnologia ha estat desenvolupada pel grup de Processament Làser, dirigit pel científic del CSIC Angel Pérez i forma part del catàleg de tecnologies que promociona la xarxa XRE4S "Energy for Society".

L'equip va presentar les noves tecnologies al Fòrum TRANSFIERE 2022, un congrés professional multisectorial que busca potenciar la transferència de tecnologia i crear noves oportunitats de negoci, el 17 de febrer passat, a Màlaga.

"El nostre objectiu és desenvolupar dues tecnologies ràpides, versàtils, ambientalment sostenibles, de baix cost i fàcils d´industrialitzar per a la fabricació de supercondensadors d´alt rendiment", afirma Ángel Pérez. "Aquestes tecnologies exploten el potencial de la radiació làser per escalfar materials a altes temperatures en un temps molt curt, transformar-los a escala nanomètrica i millorar la seva capacitat d'emmagatzemar energia".

Els supercondensadors convencionals solen tenir una càrrega i una descàrrega ràpida, però no acumulen tanta densitat d'energia com les bateries. Per la seva banda, les bateries són més lentes carregant i descarregant, però emmagatzemen més energia. La tecnologia que han desenvolupat a l'ICMAB permetria unir els dos avantatges en un sol dispositiu, amb múltiples aplicacions potencials. Per exemple, una alta capacitat d'emmagatzematge i una alta velocitat en la càrrega i descàrrega permetria tenir, en el sector de l'automoció, dispositius que aprofitin i emmagatzemin l'energia generada a les frenades de forma més eficient que els actuals.

El material permitria tenir permetria tenir, en el sector de l'automoció, dispositius que aprofitin i emmagatzemin l'energia generada a les frenades de forma més eficient

Una altra aplicació estaria en la millora de la gestió de xarxes elèctriques intel·ligents, ja que es podrien evitar els pics de corrent tot emmagatzemant ràpidament l'electricitat generada. El ventall d'aplicacions és ampli en camps com l'electrònica, l'emmagatzematge d'energia, els sistemes d'alimentació, els vehicles elèctrics o les xarxes intel·ligents.

“La metodologia desenvolupada”, conclou Alfonso del Rey, tècnic de transferència de l'ICMAB-CSIC, “és fàcil d'implementar en els processos industrials comuns del sector. Actualment estem buscant empreses fabricants de supercondensadors o d'elèctrodes per a condensadors que vulguin incrementar la capacitància (emmagatzematge d'energia elèctrica) dels seus productes afegint un pas al procés de producció. També estem oberts a mantenir converses amb inversors que vulguin crear una empresa de producció de supercondensadors basats en la nostra tecnologia”.

Contacte:

Alfonso del Rey Pérez, PhD
Institut de Ciència de Materials
de Barcelona (ICMAB-CSIC)
Tel. +34 935 801 853 ext.436102
mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.