Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Ofertes tecnològiques Mostassa per biomassa i compostos d'alt valor afegit

Mostassa per biomassa i compostos d'alt valor afegit

L'Institut d'Agricultura sostenible del CSIC ha obtingut i registrat una nova varietat de mostassa, molt rústica i de gran resistència a la sequera, per a la producció simultània de compostos d'alt valor afegit i biomassa. Es busquen empreses de llavors o de producció de biomassa per acords de llicència i / o assistència tècnica.

 

 

Nova varietat en cultiu experimental.La biomassa per a la producció d'energia és una de les alternatives que es plantegen per mitigar els efectes derivats del canvi climàtic i incrementar la seguretat en el subministrament. Entre els seus avantatges, emet menys CO2 que el dièsel convencional i el CO2 que emet ha estat prèviament fixat en el cultiu, de manera que el balanç d'emissions sempre serà menor que els combustibles fòssils. A més, es planteja com una opció interessant per raons agrícoles, industrials i de desenvolupament rural.

No obstant això, altres aspectes més problemàtics han donat peu a la controvèrsia sobre si és o no una alternativa sostenible. La primera, que el fet que s'usin terrenys destinats a aliments a la producció de biomassa té, com a conseqüència, que els cultius d'aliments o pastures per a bestiar, es desplacin a altres zones (boscos, pastures, torberes) riques en CO2, el que provocaria emissions de CO2 imprevistes.  En segon lloc, la producció de biomassa ha estat criticada per no ser viable amb una producció local i sostenible, el que portaria a les importacions ia un ús abusiu del sòl.

D'aquí la necessitat de millorar l'opció de la biomassa, d'oferir cultius que siguin molt més rendibles i viables, I que no competeixin amb els aliments.


A l'Institut d'Agricultura Sostenible del CSIC s'ha obtingut, després de sis anys de treball, una varietat de mostassa etíop (Brassica carinata) especialment concebuda per a la producció simultània de compostos d'alt valor afegit i biomassa que podria ser una alternativa viable.

La mostassa etíop (Brassica carinata) s'adapta bé a terres pobres en nutrients que no són adequades per a cultius d'aliments. Suporta bé climes temperats i semiàrids, gràcies a una poderosa arrel que li permet assolir alts rendiments en condicions de secà. Té, a més, gran resistència a plagues i malalties.

La nova varietat vegetal obtinguda ha estat millorada per tenir un gran desenvolupament vegetatiu (creix fins a més de dos metres d'altura) i una floració tardana, el que li permet acumular més quantitat de biomassa que les varietats convencionals. Aquest patró de creixement està especialment adaptat a sembres de tardor a zones de hiverns temperats, com els de la conca mediterrània. És el cas d'Andalusia, on s’han realitzat cultius d'experimentació d’aquesta varietat, amb rendiments mitjans de 20 tones per hectàrea de residu sec en condicions de secà, un rendiment notablement superior a les 14 tones per hectàrea que es dona normalment en varietats convencionals d'aquesta espècie.

Un altre avantatge és la possibilitat d'obtenir simultàniament compostos d'alt valor afegit, que es poden extreure de la planta abans de destinar el seu residu a biomassa, el que fa que el cultiu sigui més rendible. "La planta", explica Leonardo Velasco Varo, investigador principal del projecte, "té un gran contingut en compostos d'alt valor biològic, com ara antocianines, d'interès per a la indústria alimentària i farmacèutica, i glucosinolats. Aquests últims tenen aplicació com biocides i pesticides naturals per a l'agricultura ".

Tal com expliquen els investigadors, "és una varietat molt apropiada per a la producció de biomassa destinada a l'obtenció d'energia en terrenys marginals de l'àrea mediterrània". La investigació s'ha realitzat en el marc del Projecte Singular Estratègic On Cultivos (PSE-120.000- 2008-4) finançat per l'antic Ministeri de Ciència i Innovació. En el mateix projecte els científics també van obtenir una altra varietat de Brassica carinata específica per a la producció de biodiesel.

Contacte:

Yolanda Hernando
Transferencia de Conocimiento
CEBAS-CSIC
Tel. +(34) 968 39 63 56
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.