Diu02252024

Darrera actualitzacióDiv, 23 febrer 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Projectes Eurotapes: impulsar la superconductivitat europea

Eurotapes: impulsar la superconductivitat europea

Eurotapes el major projecte promogut fins ara per la Unió Europea per al desenvolupament dels superconductors i les  seves aplicacions. Amb 20 socis de 9 estats europeus, està coordinat per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC.

 

 

Cable superconductor.L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) lidera el projecte EUROTAPES, el més gran que ha concedit mai la Comissió Europea en el camp dels materials superconductors i les seves aplicacions.

Eurotapes, acrònim de European development of superconducting Tapes, està dirigit a donar un impuls definitiu a la indústria europea de la superconductivitat. Es tracta d'aconseguir que les cintes superconductores i els cables, els generadors i altres components superconductors siguin prou competitius i econòmics perquè el seu ús s'estengui. El cost total del projecte, amb una durada de quatre anys i mig, és de 20 milions d'euros, dels quals, 13,5 són aportats per la Unió Europea.

El coordinador del consorci és el professor d'investigació del CSIC Xavier Obradors Berenguer, director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC. Els altres socis participants d'Espanya són la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el centre tecnològic LEITAT, i les empreses Lafarga Lacambra i Oxolutia. Aquesta última és una spin-off de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona.

Millorar les prestacions, reduir el cost

Més de 25 anys després del descobriment dels superconductors d'alta temperatura, les perspectives d'aplicacions són diverses i prometedores. No obstant això, la producció a nivell industrial segueix sent costosa, el que impedeix la seva aplicació generalitzada.

Superar aquest escull és el principal objectiude Eurotapes. Per això, els laboratoris participants, pioners a Europa en el desenvolupament de materials superconductors, treballaran per obtenir aquests materials amb millors prestacions elèctriques i  menor cost. Ho faran mitjançant estratègies diverses, com modificar l'estructura de les cintes superconductores o implementar noves metodologies de la seva producció.

Els laboratoris realitzaran els assaigs a petita escala. El coordinador del projecte, Xavier Obradors, calcula que aquesta fase podria estendre uns dos anys. Després, seran els vuit socis industrials participants els que reproduiran aquests processos a escala industrial.

Els materials conductors que es desenvoluparan en Eurotapes s'utilitzen en diverses aplicacions: cables per a la distribució i transport eficient de l'energia elèctrica en xarxes més segures i menys invasives, generadors per a l'energia elèctrica renovable (eòlica en particular); imants de camps magnètics elevats per a la biomedicina (diagnòstic mitjançant ressonància magnètica i disseny molecular) i per instal·lacions científiques (acceleradors i generació elèctrica per fusió).

"Enfront d'un generador convencional de 4 Megavats de potència, un generador superconductor similar en pes i grandària aconseguiria de 10 a 12 Megavats"

Així, per exemple, en el camp de l'energia eòlica, un generador superconductor és molt més lleuger (un terç del pes d'un generador convencional) i aconsegueix major potència elèctrica. Tal com explica Obradors, si es substituïssin els generadors convencionals per superconductors, amb un sol molí eòlic s'aconseguiria l'energia equivalent a la de dos o tres. O, el que és el mateix, enfront d'un generador convencional de 4 Megavats de potència, un generador superconductor similar en pes i grandària aconseguiria de 10 a 12 Megavats.

Web: European development of Superconducting Tapes: integrating novel materials and architectures into cost effective processes for power applications and magnets (EUROTAPES)