Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Ofertes tecnològiques Varietat de mostassa per produir biodièsel

Varietat de mostassa per produir biodièsel

 A l'Institut d'Agricultura Sostenible del CSIC han obtingut una varietat de mostassa etíop molt resistent a la sequera i a les altes temperatures, destinada a la producció de biodièsel. Es pot cultivar en zones marginals, evitant així la competència per terres de cultius alimentaris.

 

 

Cultiu experimental amb la nova varietat de mostassa.Un dels efectes perversos dels biocombustibles, quan s'obtenen de cultius alimentaris, és que distorsionen el preu dels aliments a l'alça. És el que va passar cap al 2007 amb el blat de moro, el que va conduir a sonades crisi com la de les truites a Mèxic. La competència també es dóna en els terrenys, al destinar grans extensions de terres a biocombustibles, el que acaba tenint efectes en la disponibilitat d'aliments i en el seu preu.
 
L'alternativa està en buscar cultius adaptats a terrenys marginals que no competeixin amb els aliments. Això és el que busca un equip d'investigadors de l'Institut d'Agricultura Sostenible del CSIC. Liderats per l'investigador del CSIC Leonardo Velasco Varo, han obtingut i registrat una nova varietat de mostassa etíop (Brassica carinata) destinada específicament a la producció de biodièsel.

La nova varietat, obtinguda mitjançant millora genètica clàssica a partir de germoplasma d'aquesta espècie, és resistent a la sequera ia les altes temperatures, la qual cosa permet el seu cultiu en zones marginals, evitant així la competència per terres de cultius alimentaris. Ha estat específicament millorada per tenir un elevat rendiment en llavor en condicions de sembra tardor en zones d'hiverns temperats.

Alta productivitat en sòls pobres

El rendiment mitjà observat en els cultius d'assaig, realitzats a Andalusia en condicions de secà, és de 2, 7 tones per hectàrea, enfront de les 2,1 tones per hectàrea d'altres varietats de control.

L'oli que s'obté de les llavors, no comestible, és específic per a la producció de biodièsel a causa del seu alt contingut en àcid erúcic (45%). A més, la farina obtinguda després de l'extracció de l'oli es pot utilitzar en biofumigació, ja que té un elevat contingut en glucosinolats, molècules amb una alta activitat biocida.

Tal com expliquen els investigadors, "en àrees tropicals la producció de biodièsel es pot obtenir a partir d'oli de palma, de cotó, etc. En climes temperats, es pot fer amb gira-sol, soja o altres. No obstant això, cal buscar cultius alternatius capaços de desenvolupar-se en terres marginals, amb alta capacitat de producció i que no competeixin amb els aliments ".

En aquest sentit la nova varietat representa una alternativa interessant. Més, si es pensa en un context futur en què desapareixeran o aniran a la baixa les subvencions europees agrícoles. A Espanya, explica Leonardo Velasco, "hi ha molt cultiu de gira-sol improductiu, àrees on la producció és de tot just mitja tona per hectàrea, que sense subvencions és inviable. En aquestes zones, cultius energètics com la mostassa etíop representen una interessant alternativa ".

La investigació s'ha realitzat en el marc del Projecte Singular Estratègic On Cultivos (PSE-120000-2008-4) finançat per l'antic Ministeri de Ciència i Innovació. En el mateix projecte els científics també van obtenir una altra varietat de Brassica carinata específica per a la producció de biomassa.

Contacte:

Yolanda Hernando
Transferencia de Conocimiento
CEBAS-CSIC
Tel. +(34) 968 39 63 56
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.